Mainos

Ilmavoimien kapteeni löytyi 35 vuotta katoamisensa jälkeen – epäiltiin jo loikanneen neuvostoliittolaisten puolelle

1:32

Yhdysvaltain ilmavoimissa työskennellyt mies katosi vuonna 1983 jäljittämättömiin. 35 vuotta myöhemmin valehenkilöllisyyden itselleen kehitellyt mies löytyi Kaliforniasta. Hän oli yksi ilmavoimien etsityimmistä henkilöistä, sillä hänellä oli hallussaan huippusalaista tietoa.

Kapteeni William Howard Hughes Junior nähtiin viimeksi vuonna 1983, kun hän nosti pankkitililtään 28 500 dollaria, eli noin 24 200 euroa 19 eri paikassa ympäri New Mexicon osavaltiota.  

Sen jälkeen Hughes on ollut kadoksissa, kunnes aikaisemmin tässä kuussa katoamistapaukseen tuli uusi käänne.

Passihuijaus paljasti

Viranomaiset haastattelivat passihuijaukseen liittyvässä jutussa miestä, joka väitti nimekseen Barry O'Beirne. Miehen puheet olivat kuitenkin ristiriitaiset, ja hän paljasti olevansa sittenkin William Hughes.

Mies kertoi masentuneensa työskennellessään aikoinaan ilmavoimissa, joten hän päätti lähteä ja luoda itselleen valehenkilöllisyyden. Mies on asunut Kaliforniassa siitä asti.

Kapteeni työskenteli ennen katoamistaan ilmavoimien operatiivisessa testaus- ja arviointikeskuksessa Kirtlandissa, New Mexicossa. 

Pääsy Naton salaisiin tietoihin

Ilmavoimien mukaan hänen tehtäviinsä kuului Naton toimien salaiseksi luokiteltu analysointi. Katoamisensa aikoihin hän oli juuri palannut Alankomaista, jossa hän työskenteli Naton upseerien kanssa.

Koska Hughesilla oli pääsy salaisiin tietoihin, hänet julistettiin karkuriksi ja hän oli ilmavoimien seitsemän etsityimpien henkilöiden listalla.

Ei ole tiedossa, tiesikö Hughesin perhe tämän sijainnista.

Kapteeni Hughesia pidetään tällä hetkellä Travis-ilmavoimien tukikohdassa Kaliforniassa. Häntä odottaa suurin mahdollinen tuomio, nimittäin viiden vuoden vankeusrangaistus, palkan menetys ja viraltapano.

Erilaisia teorioita katoamisen syistä

Tällä hetkellä tutkitaan, onko kapteeni levittänyt hallussaan ollutta salaista tietoa.

Erilaisia teorioita kapteenin katoamisen syyksi on esitetty. Hughes katosi kylmän sodan aikaan, joten on spekuloitu, että hänet olisi joko kidnapattu Neuvostoliittoon, tai että hän olisi loikannut sille puolelle.

Myös Hughesin perhe epäili aikoinaan Hughesin kaappausta.

– Emme usko, että hän katosi vapaaehtoisesti, kapteenin sisko, Christine Hughes sanoi vuonna 1984, Associated Pressissä julkaistussa artikkelissa.​​​​​​​

Useiden 80-luvulla Yhdysvalloissa ja Ranskasa sattuneiden avaruusalusonnettomuuksien jälkeen Los Angeles Timesin toimittaja Tad Szulc teorisoi, että kapteenia olisi syyttäminen onnettomuuksista. Hän kirjoitti heinäkuussa 1986, että Hughesin tiedot avaruusaluksen laukaisutoimenpiteistä ovat olleet korvaamattomia neuvostoliittolaisille.

Asiasta uutisoi ensiksi BBC.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.