Mainos

Ilmatieteen laitos: Hellejakso poikkeuksellisen pitkä – kuumat kesät yleistyvät

Suomen kesät ovat jo muuttuneet aiempaa helteisemmiksi. Ilmatieteen laitoksen mukaan tämä kehitys jatkuu, mikäli kasvihuonekaasujen päästöt jatkavat nopeaa kasvuaan.

Tänä vuonna koko maan hellepäiviä on ollut tähän mennessä 50, kun niitä on keskimäärin vuodessa 36.  

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuumat päivät yleistyvät ja kuumat jaksot pitenevät Suomessa tulevaisuudessa. Hellepäivien määrän arvioidaan 3-4-kertaistuvan ennen vuosisadan loppua. "Hyvin kuumia” päiviä, jolloin vuorokauden keskilämpötila on yli 24 astetta, oli vuosina 1971–2000 vain muutamana kesänä. Kuluvan vuosisadan lopulla hyvin kuumia päiviä arvioidaan olevan jo useammin kuin joka toinen vuosi.

– On arvioitu, että heinäkuun 2010 kaltainen tai vielä lämpimämpi heinäkuu koettaisiin vuosisadan puolivälin arvioidussa, muuttuneessa ilmastossa jopa kerran 10–15 vuodessa. Samoin ainakin yksi vähintään yhtä lämmin heinäkuu sattuisi vuoteen 2050 mennessä 80 prosentin todennäköisyydellä, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Kimmo Ruosteenoja.

Helteet jatkuivat tänä vuonna poikkeuksellisen pitkään, sillä 25 astetta ylittäviä lämpötiloja on mitattu joka päivä 6. heinäkuuta alkaen eiliseen asti ainakin yhdellä havaintoasemalla. Mikäli hellelukemiin ei tänään päästä, yhtämittaisen hellejakson pituudeksi tuli 38 päivää. Vuodesta 1961 alkaen tarkasteltuna hellejakso on ollut yhtä pitkä vain vuonna 1973. Ilmatieteen laitoksen sähköisessä muodossa olevat tilastot alkavat vuodesta 1961.

Tänä vuonna oli yhteensä 22 päivää, jolloin maan ylin lämpötila oli vähintään 30 astetta. Määrä on suurin vuodesta 1961 alkaen tarkasteltuna. Yksittäisistä havaintoasemista pisin hellejakso on ollut tänä kesänä Kouvolan Utissa ja Hattulan Lepaalla, joissa on ollut yhteensä 26 peräkkäistä hellepäivää.

Vastaavia hellejaksoja 2003 ja 2010

Korkeapaineen pysyessä kesällä Suomen yllä pitkään lähes paikoillaan, lämpötila voi nousta toistuvasti yli 25 asteen. Viikon hellejakso on tietyllä paikkakunnalla yleinen, mutta ei kuitenkaan jokakesäinen. Kahden viikon hellejakso on jo harvinainen, eli sellainen sattuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Poikkeuksellisesta hellejaksosta voidaan puhua, kun helle kestää vähintään kolme viikkoa. Näin on käynyt vuodesta 1961 alkaen tarkasteltuna ennen tätä kesää vain vuosina 1973, 2003 ja 2010.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tätä kesää muistuttavat eniten vuosien 2003 ja 2010 hellejaksot. Tänä kesänä ja vuoden 2003 heinäkuussa helle kattoi koko maan. Vuonna 2010 helteet osuivat lähinnä maan etelä- ja keskiosaan.

Vuonna 2010 mitattiin kuitenkin tätä vuotta korkeampia lämpötiloja ja tuolloin rikottiin monella paikkakunnalla lämpöennätyksiä. Heinäkuun 29. päivänä 2010 Joensuun lentoasemalla Liperissä mitattiin Suomen kaikkien aikojen korkein lämpötila, 37,2 astetta. Myös elokuussa saavutettiin uusi kuukauden lämpöennätys, kun Puumalassa, Heinolassa ja Lahdessa mitattiin 33,8 astetta. 

Eniten koko maan hellepäiviä on ollut vuonna 2002, jolloin niitä oli 65 kappaletta.

Tämän kesän toistaiseksi korkein lämpötila, 32,8 astetta, mitattiin Porin rautatieasemalla 4. elokuuta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


* Korjattu tämän vuoden hellepäivien määräksi 50. Ilmatieteen laitos tiedotti aiemmin määräksi 44.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.