Hellepäiviä on kertynyt jo lähes 40 ja lisää voi olla luvassa! – "Jos tämä ilmamassa pysyy, voi olla lämmintä syyskuussakin"

Kuluvana kesänä hellettä on mitattu jossain päin Suomea yhteensä 38 päivänä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Heinäkuussa hellepäiviä oli yhteensä 16, ja elokuussa hellettä on mitattu tähän mennessä 14 päivänä.

Luvut ovat meteorologin mukaan kokonaisuudessaan melko lähellä tavanomaista. Paikkakuntakohtaisesti katsottuna hellepäiviä on kuitenkin kertynyt paljon.

–  Monella paikkakunnalla on ollut selvästi tavanomaista enemmän (hellettä). Suuressa osassa Suomea on ollut 5–10 päivää enemmän hellettä kuin normaalisti.

Lauantain korkeimmat lämpötilat mitattiin Porin rautatieasemalla ja Kokemäellä, joissa molemmissa lämpö nousi 28,6 asteeseen. Sodankylässäkin mitattiin 25,5 asteen lämpötiloja.

Mittaushistorian korkein elokuussa mitattu lämpötila 33,8 astetta on vuodelta 2010 Heinolasta.

Meteorologi Markus Mäntykannas vastasi lukijoimme kysymyksiin 2:27
Katso myös: Meteorologi Markus Mäntykannas vastasi lukijoiden kysymyksiin säästä ja ilmastonmuutoksesta MTV Uutiset Livessä.

Myös tuleva viikko on tavanomaista lämpimämpi

Viikonvaihteen aikana Ruotsista liikkuu sadealue Suomen halki itään. Sadealue on matalapaineen ja korkeapaineen välissä puristuksissa, mikä tekee sen etenemistä hidasta.

Sateet viilentävät ilmaa hieman, mutta meteorologin mukaan ylimmät lämpötilat voivat viikon vaihtuessa nousta silti paikoittain 25 asteeseen. Tuleva viikko on tämän viikon tapaan tavanomaista lämpimämpi, ja hellerajoja rikotaan useana päivänä alkavallakin viikolla.

–  Lähes joka päivä ensi viikollakin saattaa sitä hellettä olla jossakin päin Suomea, Valta arvioi.

Ilmatieteen laitoksen ennuste lupailee helteiden palaavan loppuviikoksi maan etelä- ja keskiosiin. Elokuu jatkuu meteorologin mukaan hyvin lämpimänä vuodenaikaan nähden.

–  Viikon puolivälillä on taas kytiksellä tulossa lämmintä ilmamassaa.

Syyskuussa hellepäivät ovat meteorologin mukaan kuitenkin jo harvinaisia. Syyskuisia hellepäiviä on keskimäärin vain yksi kappale.

–  Sanotaan, että yksittäisiä voi vielä tulla, mutta useat hellepäivät olisivat jo harvinaisia syyskuussa.

–  Jos tämä ilmamassa pysyy, niin voi olla lämmintä syyskuussakin.

Lue myös:

    Uusimmat