Ilmastopuhetta valtionjohdolta: Niinistö vaati enemmän toimia, Soini varoittaa – "Hyvää tarkoittava ekointoilu sisältää pukinsorkan poikineen"

Ilmastokokous sivuuttaa päästötavoitteet 8:08

Niin Puolan Katowicessa eilen alkanut ilmastokokous kuin myös Ranskan keltaliivien mellakat ovat kirvoittaneet suomalaispoliitikoilta puhetta ilmastosta.

Video: Katowicen ilmastokous yrittää löytää yhteisen kielen päästövähennyksiin – "Onhan se vaikea savotta"

Presidentti Sauli Niinistö totesi eilisessä puheessaan Katowicessa, että toivoa on, mutta aikaa ei ole hukattavaksi.

– Meidän on toimittava heti. Ja 'meillä' tarkoitan meistä jokaista. Meidän kaikkien on paitsi tehtävä enemmän, myös toimittava nopeammin, Niinistö totesi.

Erityisen huomion puheenvuorossaan presidentti Niinistö antoi arktiselle alueelle, joka lämpenee nyt kaksi kertaa maailman keskiarvoa nopeammin.

– Jotta voimme pelastaa maapallon, meidän on ensin pelastettava arktinen alue, Niinistö sanoi.

Kansainvälistä huomiota on kerännyt esimerkiksi legendaarisen Sir David Attenboroughin puheenvuoro. Luontotieteilijän mukaan ilmastonmuutos on ”suurin uhka tuhansiin vuosiin”. YK:n pääsihteeri António Guterres puolestaan sanoi, ettei Katowicessa ole varaa epäonnistua.

"Vihreät ja vasemmistoliitto käyköön kasviksilla"

Etenkin Pariisissa, mutta myös muualla Ranskassa on ollut viime viikkoina jopa väkivaltaisiksi yltyneitä mellakoita, jotka saivat alkunsa Ranskan hallituksen esitettyä korotuksia polttoaineveroon.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) blogikirjoituksen mukaan veronkorotuksilla oli tarkoitus kompensoida esimerkiksi ilmastoystävällisempien automallien tukemista.

– Tämä varoittava esimerkki on syytä ottaa vakavasti. Hyvää tarkoittava ekointoilu sisältää pukinsorkan poikineen, Soini kirjoittaa.

Soinin mukaan ruoka ja bensiini eivät sovi "kiristysruuveiksi". Hän tyrmää esimerkiksi vihreiden nuorien ehdottaman lihaveron. Soini katsoo yhteiskunnan yhtenäisyyden hajoavan, jos köyhtyvä kansa joutuu maksamaan ilmastotalkoiden kustannukset.

– Vihreät ja vasemmistoliitto käyköön kasviksilla. Se vielä kestetään, mutta jos vanhat puolueet sekoavat, ollaan pulassa.

Lue myös:

    Uusimmat