Mainos

Ilmastonmuutos iskee Yhdysvaltain turvallisuuteen

Yhdysvaltojen tiedusteluvirastot arvioivat, että ilmastonmuutoksella on kauaskantoisia seurauksia maan turvallisuudelle. Ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa esimerkiksi uusia alueellisia selkkauksia, kun vedestä tulee pulaa.

Selkkaukset puolestaan saattavat johtaa inhimilliseen hätään, johon vastaaminen kuluttaisi Yhdysvaltain voimavaroja.

Tiedustelutietojen analysoinnista vastaavan viraston apulaisjohtaja Thomas Fingar selvitti alkuviikolla Yhdysvaltojen kongressille ilmastonmuutoksen vaikutuksia seuraavan 20 vuoden kuluessa.

Ennusteet perustuvat pitkälti hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n selvityksiin. Vaikka Pohjois-Amerikan kohdalla ennusteet eivät ole hälyttäviä - sadot voivat jopa nousta - vaikuttavat muiden maiden ongelmat Yhdysvaltojenkin asemaan.

Nykyiset kriisit syvenevät entisestään

Ilmastonmuutos syventää jo olemassa olevia kriisejä, kuten köyhyyttä ja yhteiskunnallisia jännitteitä, mikä kasvattaa pakolaisten määrää. Nälänhätä uhkaa runsaan kymmenen vuoden kuluttua jopa 50:tä miljoonaa ihmistä maapallolla.

-Yhdysvaltoihin ilmastonmuutoksen merkittävin vaikutus on epäsuora: se on tulosta ilmastonmuutoksen vaikutuksista muissa maissa, Fingar sanoo.

Sään muutokset ja eri maiden reaktiot niihin saattavat hankaloittaa kansainvälistä kauppaa ja pääsyä raaka-ainelähteille, Fingar jatkoi. Esimerkkeinä hän mainitsi öljyn ja kaasun.

-Yhdysvallat on riippuvainen kitkattomasti toimivasta kansainvälisestä järjestelmästä, joka takaa kaupankäynnin, pääsyn raaka-ainelähteille sekä turvallisuuden liittolaisillemme ja kumppaneillemme.

Tuoreessa selvityksessä ei puututtu siihen, voisivatko terrori-iskut lisääntyä ilmastonmuutoksen myötä. Eläkkeelle jääneet kenraalit laativat viime vuonna selvityksen, jossa maiden epävakaus ja ääriliikkeiden kasvu liitettiin selkeästi yhteen.

Kuivuus ja sateet pienentävät satoja

Uusinta selvitystä oli laatimassa 16 amerikkalaista tiedusteluvirastoa. Selvityksen mukaan joissakin Afrikan maissa kuivuus voi tuhota puolet sadoista. Etelä-Amerikassa taas lisääntyvät sateet aiheuttanevat ongelmia. Aasian sadot pienenevät kymmenisen prosenttia sekä kuivuuden että rankkasateiden takia.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.