Mainos

Ilmastonmuuton tuhonnut kuuteilta kodin – Suomenlahdella itämerennorppia enää 100-200

Vielä sata vuotta sitten Itämeren runsaslukuisin hylje, itämerennorppa, on vaarassa hävitä eteläisimmiltä elinalueiltaan, kertoo WWF.

Saaristomerellä itämerennorppia on enää muutama sata, Suomenlahdella 100–200 ja Viron länsirannikolla tuhatkunta, sanoo järjestön merihyljetyöryhmän puheenjohtaja Antti Halkka.

Kaikkiaan itämerennorppia on enää noin 20 000. Se on kymmenen prosenttia sadan vuoden takaisesta 200 000 yksilöstä.

Suurin osa itämerennorpista elää Perämerellä, missä kanta kasvaa vajaan viisi prosenttia vuodessa.

– Se tosin kasvaa vähemmän kuin sen pitäisi. Jos kanta olisi terve, sen pitäisi kasvaa vajaat kymmenen prosenttia vuodessa.

Emon pitäisi pystyä imettämään jäällä viisi viikkoa

Itämerennorpan suurin uhka on tällä hetkellä ilmastonmuutos. Se on vienyt etelästä hylkeelle elintärkeät jäät, eikä laji ole ollut kovin halukas muuttamaan, Halkka sanoo.

– Jonkin verran norpat tekevät vaelluksia, mutta pääsääntöisesti lisääntymiskannat ovat paikallisia ja ne pysyttelevät omalla alueellaan.
Hylje tarvitsee jäitä lisääntyäkseen. Se tekee jäälle pesän, ja kuutin syntymän jälkeen yhtäjaksoista jääpeitettä pitäisi olla vähintään viisi viikkoa, jotta emo ehtii imettää kuuttia, Halkka sanoo.

– Eteläisillä alueilla jäätalven kesto vähenee todennäköisesti tällä vuosisadalla useasta kuukaudesta keskimäärin muutamaan viikkoon.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja