Saimaannorppien painajaistalvi: Kaksi norppaa löytyi kuolleena kalastusverkosta – lumen ja jään puute uhkaa muidenkin selviämistä ja pesinnän onnistumista

1:51
Näin lumeton Saimaa vaikeuttaa norpan pesintää

Leuto talvi uhkaa saimaannorppien kuuttien selviytymistä. Ongelmia sekä aikuisille norpille että kuuteille tuotavat talvisin myös kalaverkot. Helmikuussa metsähallituksen tietoon on tullut kaksi talviverkkoihin kuollutta norppaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton tiedotteessa kerrotaan, että molemmat kuolleena verkoista löydetyt norpat olivat nuorehkoja naarasnorppia. Toinen niistä painoi 35 kiloa ja toinen 47 kiloa.

Tiedotteen mukaan parinkymmenen vuoden tilastojen perusteella noin kolmasosa kaikista kalanpyydyksiin kuolleista norpista on tukehtunut juuri talviverkkoihin. Keväiset verkkokalastusrajoitukset keskeisimmillä norppien pesimäalueilla astuvat voimaan huhtikuun puolivälissä, mutta ne päättyvät jo kesäkuun lopussa.

– Ympärivuotinen kalanpyydyskuolleisuus verottaa edelleen tarpeettomasti norppakantaa. Luonnonsuojeluliiton mukaan kaikesta verkkokalastuksesta on luovuttava Saimaalla ympärivuotisesti. Norppaturvallisia kalastusmenetelmiä on jo olemassa, ja niitä kehitellään jatkuvasti lisää, Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen huomauttaa tiedotteessa.

Pesintä vaarassa

Saimaannorpalle kuluva talvi on surkein koko 40-vuotisen kannanseurannan aikana, sillä sen pesintä on vaarassa jään puutteen ja lumettomuuden takia.

Saimaannorpan pesinnän onnistuminen riippuu lumesta ja jäästä, ja syntyessään kuuteilta puuttuu kylmää eristävä rasvakerros. Siksi kinospesien tarjoama suoja on norpille ensiarvoisen tärkeää. 

Avojäälle tai rannalle syntyviä kuutteja uhkaavat kylmettyminen, pienpedot, kuten ketut, sekä esimerkiksi ihmisen aiheuttama häiriö, joka voi johtaa emon pakosukelluksiin ja imetyksen häiriintymiseen. Luonnonsuojeluliiton arvioiden mukaan noin kolmasosa, mutta pahimmillaan jopa puolet kuuteista saattaa menehtyä jäädessään ilman pesän suojaa.

Kunnon talviolosuhteissa pesäpoikaskuolleisuus on nykyisin noin kahdeksan prosenttia. Keinopesät voivat lähitulevaisuudessa tarjota apua leutoihin ja jäättömiin talviin.

Viime vuosina kuutteja on syntynyt joka talvi hieman yli 80, ja määrän arvioidaan olevan sama myös tänä vuonna. 
Vaikka saimaannorppakanta ylitti 400 yksilön välitavoitteen viime vuonna, yksilömäärä ei ole tiedotteen mukaan riittävä, jotta voitaisiin puhua suotuisan suojelun tasosta.

– Norppakannan pitäisi olla paljon nykyistä suurempi, jotta se kestäisi huonot pesimäolosuhteet ja muut sitä uhkaavat tekijät. On arvioitu, että Saimaalla on elänyt alun perin tuhansia norppia. Saimaa pystyisi nykyisinkin elättämään tuhansia norppia, ja silti kalaa riittäisi myös ihmisten tarpeisiin, Tiainen sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja