Ilman apurahoja jäänyt Maria Huntington sai somesta hyvän vivun uralleen: "Ei mitään liiallista kiiltokuvaa"

Päivän nimi: Maria Huntington 7:54
Maria Huntington Antero Mertarannan haastateltavana Huomenta Suomessa.

Urheilijat tuovat itseään entistä enemmän esille sosiaalisessa mediassa. Seitsenottelija Maria Huntington on hyvä esimerkki siitä, miten ura voi saada hyvän käänteen somen kautta. Katseet ovat jo ensi kesän Tokion olympiakisoissa. 

Huntington kuuluu siihen suomalaisten huippu-urheilijoiden joukkoon, joka ei saa julkista tukea. Hnen oli keksittävä itse keinot, jolla harjoittelu ja kilpaileminen onnistuu täyspäiväisesti. 

Huntington oli esille hyvien tulostensa ansiosta jo viime kesänä. Hän alkoi miettiä uuden managerinsa Paavo Puttosen kanssa, miten kiinnostavuuden voisi muuttaa rahaksi. 

Huntington on aktivoitunut Instagramissa, jossa hän tuo esiin sekä omaa elämäänsä että yhteistyökumppaneitaan. 

– Olen halunnut sellaisia yhteistyökumppaneita, jotka liittyvät jotenkin persoonaani. Miten voisin mainostaa vaikka jotain putkifirmaa, Huntington nauraa MTV Urheilun haastattelussa. 

"Haluan toimia esimerkkinä"

Someminän luominen voi olla julkiselle ihmiselle melkoista tasapainottelua. Yhteistyökumppaneita pitäisi tuoda julki, muttei liikaa. Omasta elämästä pitäisi paljastaa jotain – mutta ei liikaa. 

Huntington sanoo, että hän haluaa olla hyvä esikuva esimerkiksi nuorille urheilijoille. 

– Haluan olla luonnollinen oma itseni, ei mitään liiallista kiiltokuvaa. Sisällön pitää olla järkevää, sellaista, että oma äiti ja mummokin voivat selata sitä. 

Huntington on kertonut sosiaalisessa mediassa esimerkiksi elämänmuutoksestaan. Hän jätti pari vuotta sitten juhlimisen vähemmälle ja alkoi keskittyä toden teolla urheiluun. Se on näkynyt tuloksissakin. 

– Halusin toimia esimerkkinä. Ei minun silti tarvitse kertoa julkisesti esimerkiksi parisuhteen tilasta. 

Olisiko ollut helpompi olla urheilija esimerkiksi 1980-luvulla, aikana ennen sosiaalista mediaa ja muutenkin ärhäkämpää julkisuutta? 

Huntington naurahtaa kysymykselle. 

– Itse asiassa olemme miettineet sitä muiden urheilijoiden kanssa. Olisi se ollut tietyllä tavalla helpompaa silloin, kun laitettiin sponsorilogo rintaan ja lähdettiin kilpailemaan. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Some sivuun ja räppiä tilalle

Sosiaalisesta mediasta voi tulla urheilijalle ahdistava paikka, jos viestikenttiin alkaa sadella ilkeitä kommentteja. Huntington sanoo säästyneensä "nettisaastalta", mutta hän tiedostaa ongelman olemassalon. 

– Jos joku kysyy jotain asiallisesti, vastaan varmasti. 

Nykyajan ilmiöihin kuuluu sekin, että ihmiset näpyttävät kommenttejaan nettiin, mutta kasvokkain tavatessa he jäätyvät täysin. Huntington sanoo, että hän haluaakin säilyttää yksityisyytensä vapaa-ajalla. 

Seitsenottelija on rajoittanut omaakin netin käyttöään esimerkiksi asettamalla Instagramiin aikarajoittimen. Puhelin pysyy kiinni treeneissä ja kilpailuissa – paitsi Spotify. 

– Kuuntelen paljon räppiä. Se tuo hyvän fiiliksen ja itsevarman olon. 

Tokioon valmistautuminen opiskelujen edelle

Huntingtonin urheilu-ura on vakaasti nousussa, vaikka 23-vuotiaiden EM-kisojen ottelu jäiki kesken takareisivamman. Jalka on nyt paremmassa kunnossa, ja tamperelainen on pystynyt tekemään loikkatreenejä. 

Dohan MM-kisojen 6300 pisteen raja on vielä rikkomatta, mutta Huntingtonilla on vahva luotto siihen, että se ylittyy Kalevan kisoissa. 

– Jos olosuhteet ovat kohdallaan ja päivän kunto on hyvä, raja voi rikkoutua. Se vaatii kyllä, ettei joukkoon tule huonoja lajeja. 

Elämässä menee muutenkin hyvin. Huntington pääsi opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon tietojärjestelmätiedettä, mutta hän siirtää opiskelujen alkua ainakin toistaiseksi. 

Valmistautuminen Tokion olympialaisiin menee nyt edelle. 

– Fuksivuosi ja olympiakisoihin valmistautuminen ei kuulosta nyt hyvältä yhdistelmältä, Huntington naurahtaa. 

Lue myös:

    Uusimmat