Ilmalämpöpumpun käyttö kovilla pakkasilla – auki vai kiinni?

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde laskee kovilla pakkasilla. Se, kannattaako ilmalämpöpumppua pitää päällä kovimmilla pakkasilla, ei olekaan niin yksinkertaista, sillä malleja on monia ja toiset laitteet ovat tehokkaampia kuin toiset.

Ilmalämpöpumppu on lisälämmönlähde, joka toimii parhaiten -10 ja +10 asteen välillä. Sitä ei pidä käyttää ainoana lämmönlähteenä, vaan päälämmitysmuodon lisänä. Ilmalämpöpumpulla voidaan tuottaa 30–40 % huonetilojen lämmitysenergiasta.

Parhaimman taloudellisen hyödyn lämpöpumpusta saa sähkölämmityksen tukena, mutta energiataloudellisesti se toimii parhaiten puulämmityksen kanssa.

Ilmalämpöpumpun COP- tai SCOP-arvo kertoo tuotetun lämmön määrän suhteutettuna sähkönkulutukseen. Kun energiankulutus ylittää laitteen tuottaman lämmöntuoton, ei ilmalämpöpumpun käytöstä ole enää mitään hyötyä.

Monet laitteet hyytyvät jo -15 asteessa, toiset jaksavat hurista vielä reippaasti jopa -30 asteessa, mutta hyötysuhde on silloin hyvin pieni, eikä sähköä juurikaan enää säästy. Lämpöpumppu siis lämmittää, mutta sähköä kuluu enemmän kuin sähköpattereita käytettäessä.

Sammuta vain harkiten

Laitteen uudelleenkäynnistys pakkasella voi myös olla sille suuri rasitus ja kuluttaa energiaa enemmän kuin se sitä tuottaa, siksi laitetta ei kannatakaan kytkeä pois päältä ilman hyvää syytä. Sammutettu laite saattaa myös jäätyä pakkasessa ja sen uudelleenkäynnistys voi aiheuttaa ongelmia.

Kannattaa tutustua siis omaan laitteeseen, sen käyttöohjeeseen tai ottaa yhteyttä laitteen maahantuojaan ja kysyä tarkempia ohjeita.



Lue myös:

    Uusimmat