Ilmailuviranomainen: SpaceX:n Starship ei saa lentää yhtiön tehdessä vaadittuja korjaustoimenpiteitä

Yhtiötä vaaditaan muun muassa suunnittelemaan aluksen laitteistoa uudelleen vuotojen ja tulipalojen estämiseksi. Vaadittuja korjaustoimia on yli 60.

Avaruusyhtiö SpaceX:n Starship-avaruusalus täytyy pitää maan kamaralla sen aikaa, kun miljardööri Elon Muskin yhtiö suorittaa siltä vaadittuja korjaavia toimenpiteitä, sanoo ilmailuviranomainen.

Yhtiöltä on vaadittu kaikkiaan 63:a korjausaskelta, jotta huhtikuun tapahtumat eivät toistuisi. Tuolloin Starshipin ensimmäinen koelento kiertoradalle päättyi dramaattiseen räjähdykseen.

Yhtiötä vaaditaan muun muassa suunnittelemaan aluksen laitteistoa uudelleen vuotojen ja tulipalojen estämiseksi. Lisäksi Starshipin laukaisualusta tulee suunnitella aiempaa kestävämmäksi.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA on listannut vaateita tiedotteessa kuukausia kestäneen selvityksen jälkeen.

SpaceX räjäytti miehittämättömän aluksen huhtikuussa neljä minuuttia sen jälkeen, kun se oli lähtenyt matkaan Texasin Boca Chicasta. Koelennolla oli muun muassa ilmennyt useita moottorivikoja.

Alus tuhoutui tulipallon saattelemana ja putosi Meksikonlahteen, kun taas pölypilvi leijui pienen kaupungin ylle useiden kilometrien päähän.

Avaruusyhtiön haettava lisenssimuutosta

Välittömästi räjähdyksen jälkeen Musk onnitteli SpaceX:n henkilökuntaa "jännittävästä" koelennosta. Miljardööri myös julisti koelennon olleen onnistunut, koska yhtiö oli saanut arvokasta tietoa siitä, mikä meni pieleen.

FAA sen sijaan aloitti nopeasti tutkinnan, kun taas ympäristönsuojelujärjestöt ilmoittivat haastavansa ilmailuhallinnon oikeuteen. CNN:n mukaan järjestöt olivat sitä mieltä, ettei FAA ollut tutkinut riittävästi koelaukaisun mahdollisia vaikutuksia ympäröivälle luonnolle.

Vaikka onnettomuustutkinta on nyt saatu päätökseen, ei tämä FAA:n mukaan tarkoita sitä, että Starship-laukaisuja voitaisiin välittömästi jatkaa Boca Chicassa.

– SpaceX:n on toteutettava kaikki korjaavat toimet, jotka vaikuttavat yleiseen turvallisuuteen, sekä haettava ja saatava FAA:lta lisenssimuutos, joka kattaa kaikki turvallisuus-, ympäristö- ja muut sovellettavat sääntelylliset vaatimukset ennen seuraavaa Starship-laukaisua, FAA lisäsi.

Uusi Starship odottaa laukaisualustalla

SpaceX:n viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) julkaisemien päivitysten perusteella uusi Starship-alus odottaa jo valmiudessa laukaisualustalla.

– (Koelento oli) kriittinen askel kaikkien aikojen tehokkaimman laukaisujärjestelmän ominaisuuksien edistämisessä, yhtiö kuvaili huhtikuista laukaisua päivityksessään.

Lisäksi epäonnistunut koelento tarjoaa lukuisia oppitunteja, jotka vaikuttavat suoraan useisiin aluksessa ja maarakenteissa tehtyihin päivityksiin.

Starshipin on määrä toimia Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan seuraavien kuulentojen laskeutumismoduulina, ja jonain päivänä sen toivotaan vievän rahtia ja miehistöä Marsiin asti.

Nasa ilmoitti elokuun alkupuolella, että sen vuodelle 2025 suunnittelema Artemis III -tehtävä ei välttämättä sisälläkään miehitettyä laskeutumista Kuun pinnalle. Syynä epävarmuuteen oli Nasan kantama huoli SpaceX:n kehittämän laskeutumisjärjestelmän valmistumisesta.

 

Lue myös:

    Uusimmat