SpaceX-yhtiön Starship-alus räjähti taas – "Todella menestyksekäs päivä"

SpaceX-yhtiön Starship-aluksen kantoraketti räjähti toisessa koelaukaisussa 2:28
Näin SpaceX-yhtiön Starship-aluksen kantoraketti räjähti toisessa koelaukaisussa.

Ensimmäinen koelento huhtikuussa päättyi tahalliseen räjäytykseen sen jälkeen kun koelennolla oli muun muassa ilmennyt useita moottorivikoja.

Avaruusyhtiö SpaceX:n miehittämättömän Starship-avaruusaluksen molemmat osat ovat räjähtäneet koelaukaisussa, yhtiö kertoo. Aiemmin kerrottiin vain kantoraketin räjähtäneen.

Starship laukaistiin matkaan Texasista. Sen kantoraketti irtautui onnistuneesti emoaluksesta mutta räjähti pian tämän jälkeen. Myös itse avaruusalus räjähti.

– Todella menestyksekäs päivä, vaikka sekä kantoraketti että avaruusalus hajosivat suunnittelemattomasti, sanoi SpaceX:n suoraa lähetystä selostanut kuuluttaja.

Sekä kantoraketti että avaruusalus on suunniteltu uudelleenkäytettäviksi.

Alun perin kantoraketin piti laskeutua Meksikonlahteen muutamia minuutteja koelaukaisun jälkeen. Itse avaruusaluksen piti kiertää Maa osittain ennen kuin se laskeutuisi Tyyneenmereen Havaijin lähelle.

Starshipin ensimmäinen koelento huhtikuussa päättyi tahalliseen räjäytykseen sen jälkeen kun koelennolla oli muun muassa ilmennyt useita moottorivikoja. Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA vaati tämän jälkeen yhtiötä tekemään kymmenittäin korjauksia ennen seuraavaa koelentoa.

Starshipin on määrä toimia Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan seuraavien kuulentojen laskeutumismoduulina, ja jonain päivänä sen toivotaan vievän rahtia ja miehistöä Marsiin asti.

Nasa ilmoitti elokuun alkupuolella, että sen vuodelle 2025 suunnittelema Artemis III -tehtävä ei välttämättä sisälläkään miehitettyä laskeutumista Kuun pinnalle. Syynä epävarmuuteen oli Nasan kantama huoli SpaceX:n kehittämän laskeutumisjärjestelmän valmistumisesta.

Lue myös:

    Uusimmat