Ilmailualan asiantuntija: Tämä istumapaikka on turvallisin, jos lentokone putoaa

Matkustajan varavirtalähde räjähti ilmiliekkeihin lentokoneessa – paniikki valtasi matkustamon: ”Istukaa alas” 0:45
KATSO MYÖS VIDEO: Matkustajan varavirtalähde räjähti ilmiliekkeihin lentokoneessa!

Ilmailualan ammattilainen kertoo, missä kannattaa istua, jos lentokone sattuisi putoamaan.

Australialainen ilmailualan asiantuntija Doug Drury kertoo The Conversation -sivustolla, mikä on turvallisin istuinpaikka lentokoneessa, jos kone putoaa. Pitkän uran ilmailun parissa tehnyt Drury työskentelee professorina Central Queenslandin yliopistossa.

Keskimmäinen istumapaikka koneen takaosassa turvallisin

Druryn mukaan keskimmäinen istuin on tilastollisesti turvallisin, jos kone putoaa. Keskimmäiset istumapaikat ovat ikkuna- tai käytäväpaikkoja turvallisempia johtuen siitä, että ihmiset molemmin puolin toimivat ikään kuin puskurina.

The Conversation -sivuston kirjoituksessaan Drury kertoo turvallisimman paikan olevan lähellä uloskäyntiä, kunhan uloskäynnin läheisyydessä ei ole tulipaloa.

Kaikki koneen uloskäyntien läheiset paikkarivit eivät kuitenkaan välttämättä ole yhtä turvallisia. Druryn mukaan lentokoneen siivissä voidaan varastoida polttoainetta, joten keskellä konetta sijaitsevien uloskäyntien vieressä sijaitsevat paikkarivit eivät kuulu turvallisimpiin rivivaihtoehtoihin.

– Samaan aikaan lähempänä etuosaa oleminen tarkoittaa, että mahdollisen törmäyksen vaikutukset kohdistuvat sinuun ennen takaosassa olevia. Näin ollen vaihtoehdoksi jää koneen takimmainen uloskäynti, hän pohtii kirjoituksessaan.

Turvallisin paikka olisi siis koneen takana olevan rivin keskimmäinen istumapaikka.

Lentokoneen tyyppi ja koko vaikuttavat turvallisuuteen

Druryn mukaan turvallisin istumapaikka voi vaihdella hieman lentokoneen tyypistä ja koosta riippuen. Lentämiseen liittyvät fysiikan lait pysyvät kuitenkin kaikissa lentokoneissa samoina.

– Yleensä suuremmissa koneissa on enemmän rakennemateriaalia ja siten enemmän lujuutta kestää painetta korkeuksissa. Täten ne voivat tarjota lisäsuojaa hätätilanteessa, mutta tämä riippuu suuresti hätätilanteen vakavuudesta.

Ennen kuin paniikki iskee, on syytä muistaa, että lento-onnettomuudet ovat erittäin harvinaisia. Tilastojen valossa on huomattavasti todennäköisempää kuolla esimerkiksi auton kuin lentokoneen kyydissä.

Katso myös: Syyskuussa eräällä lennolla kuultiin nakukuviin liittyvä kuulutus!

Lentäjä kuulutti matkustajille, että nakukuvien levittäminen AirDropilla pitää lopettaa 1:28
Southwest Airlinesin lennolla koettiin kummia, kun lentäjä joutui kuuluttamaan matkustajille muistutuksen siitä, että nakukuvien levittäminen AirDropin välityksellä tulee lopettaa.

Lue myös:

    Uusimmat