Mainos

Ilkka Juhani Takalo-Eskolalle Ars-Fennica elämäntyöpalkinto

Palkintolautakunnan mukaan Takalo-Eskolan taide on aina ollut hämmästyttävän kokonaisvaltaista ja eheytynyttä.

Taidemaalari, kuvataiteilija ja performanssitaiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola on saanut Ars Fennica elämäntyöpalkinnon. Tasavallan presidentti Tarja Halonen luovutti tunnustuksen taiteilijalle tänään Helsingissä.

Vuonna 1937 Keminmaalla syntynyt Ilkka Juhani Takalo-Eskola on itseoppinut taiteilija, joka on nuoruudestaan saakka piirtänyt, kirjoittanut ja valokuvannut.

Ensimmäisen näyttelynsä hän piti 1971 Galleria Halvoissa huveissa Helsingissä ja siitä alkoi näihin päiviin saakka jatkunut näyttelyiden sarja Suomessa ja ulkomailla aina Japania ja Australiaa myöten. 1970-luvun lopulle mennessä hänellä oli jo ollut näyttelyitä Ruotsissa, Tanskassa, Islannissa ja Saksassa. Hänen töitään on ostettu kansainvälisiin kokoelmiin, muun muassa Moderna Museetiin Tukholmaan.

Palkintolautakunnan mukaan Takalo-Eskolan taide on aina ollut hämmästyttävän kokonaisvaltaista ja eheytynyttä. Hänen teoksensa ovat 1960-luvulta asti liittyneet ennakoivasti ajassa liikkuviin taiteen ilmiöihin. Hänen teoksiaan ei oikein voikaan jaotella eri vuosikymmenille, koska kaikki oli valmista jo 1970-luvun alussa.

Takalo-Eskola on työskennellyt muun muassa Kuvataideakatemian rehtorina 1995-1997 ja maalauksen yliopettajana 1995-2000.

Palkinto on 10000 euroa. Lisäksi Henna ja Pertti Niemisen kuvataidesäätiö järjestää Takalo-Eskolan näyttelyn Amos Andersonin taidemuseossa syksyllä 2007.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.