Ilkka Herola veti lekkeriksi – suomalaistähti virnuili: "Kaikki oli taas kohdillaan"

Oberstdorfin MM-kisojen hopeamitalisti Ilkka Herola sai Kuusamon Rukalla maailmancupin avauksesta ujon 13 pisteen saaliin perjantaina. Sija 18 ei vastaa Herolan odotuksia, muttei aiheuta kummempaa huolta.

Yhdistetyn maailmancupin ensimmäisestä kilpailusta tuli pieni pettymys, jota Herola osasi aavistella.

– Ei yllättänyt. Osaan varautua täällä Rukalla siihen, ettei ole kivaa, Herola kommentoi kilpailua.

Lähes kaikki kääntyi Herolaa vastaan. Rukan HS142-mäki ei sovi hänen hyppytekniikalleen, viiteen kilometriin typistetty hiihtomatka jätti kiertueen vauhdikkaimman hiihtäjän aseettomaksi, ja hän joutui hyppyvuorollaan tuulesta tyhjään mäkeen.

– Kaikki oli taas kohdillaan, Herola virnuili epäonnelleen.

Herola on ollut Rukalla aina vaikeuksissa mäen luonteen takia. Viime vuoden kisoissa hän ylsi perinteisessä talvitapahtumassa ensi kertaa urallaan kärkikymmenikköön, kun hän rimpuili kilpailuviikonlopun kolmannella yrityksellään kymmenenneksi.

Parempi munkki auttaisi

Perjantaina Herola oli mäkiosuudella 22:s kohtuullisella 125 metrin hypyllä. Ero kärjestä startanneeseen Norjan Jarl-Magnus Riiberiin oli kaksi minuuttia kolme sekuntia. Maalissa ero kilpailun voittajaan oli lähes minuutti 40 sekuntia.

Hiihto-osassa hän oli toiseksi nopein 1,3 sekuntia Saksan Julian Schmidia hitaampana.

– Hiihto oli ihan hyvä. Mäessä pitää koittaa löytää hyppyyn rentoutta ja yksinkertaisuutta. Ei pidä yrittää mitään ihmeellistä vaan luottaa, että normaalisuoritus riittää, Herola pohti jatkonäkymiä lauantain ja sunnuntain kilpailuihin, joissa hiihtomatka on kymmenen kilometriä.

– Jäljellä on kaksi kisaa. Jospa niissä kävisi munkki. Kannattaa ainakin jättää kuponki vetämään.

Herolan urakka helpottuu välittömästi, kun hiihtomatka pitenee. Jatkossa häneltä voi odottaa edelleen parempia tuloksia, kun riesana ei enää ole Rukan mäki.

Lopputuloksesta huolimatta Herola saattaa jatkossa luottaa myös mäkiosuuteen.

– Hyppy oli tänään teknisesti yksi urani parhaista Rukan kisoissa. Tässä mäessä melko hyvä onnistuminen ei kuitenkaan riitä, Herola muistutti.

– Jatkossa homma sitten helpottuu.

Riiber karkasi nousussa

Maailmancupia viime vuodet hallinnut Riiber pääsii hiihtoon mäkiosuuden kärjestä. Lähellä ei ollut vakavaa uhkaa, joten norjalaisella oli vara valita taktiikka ja ratkaisupaikka.

Riiber laittoi startista kaasun pohjaan ja veti mäkiosuudella toiseksi sijoittuneen Itävallan Mario Seidlin pehmoiseksi ensimmäisessä nousussa. Nelinkertainen maailmanmestari voitti kilpailun lopulta 20 sekunnin erolla.

Viime kaudella Riiberin haastajaksi kehittynyt Itävallan Johannes Lamparter kiri hiihdossa neljänneltä sijalta toiseksi. Norjan Jens Lurås Oftebro pudotti hiihtovoimallaan Seidlin neljänneksi.