Yhdistetyn ennätysmies Jarl Magnus Riiber kehui Ilkka Herolaa – supertähden sanat ennakoivat kilpailijoille pahoja aikoja: "Tätä on vaikea niellä"

Jarl Magnus Riiber koki yhdistetyn kauden pahimman mahalaskunsa sunnuntaina Salpausselän maailmancup-kisassa. Norjan hirmun kohdalla syöksy oli jopa raju hänen jäätyä ensimmäistä kertaa tällä kaudella kärkikaksikon ulkopuolelle vasta kymmenenneksi. Riiber jakoi kisan jälkeen kunniaa Ilkka Herolalle eikä peitellyt pettymystään.

Riiber oli voittanut perjantain varakilpailun mäkiosuuden, mutta kärsi Herolan tavoin mäkikikkailusta sunnuntaina. Tuomaristo muutti tuulikorridoria kesken sunnuntaisen mäkiosuuden päätettyään viedä mäen väkisin läpi.

Joukon alkupää hyppäsi sunnuntaina sovitussa tuulihaarukassa, mutta tuulten oikutellessa haarukkaa suurennettiin juryn päätöksellä kierroksen loppupäätä kohti. Loppupään hyppääjät joutuivat täten epäreilusti kovempaan tuuleen kuin aiemmat kilpailijat. Tästä kärsi myös Riiber, joka jäi vaikeassa raossa 115,5-metrisellä hypyllä mäkiosuuden 16:nneksi.

Riiber starttasi ladulle 1.40 minuuttia kärkimies Akito Watabea perässä ja neljä sekuntia Ilkka Herolan jälkeen. Palkintokorokesijoille Riiberillä oli hiihto-osuudelle lähtiessään matkaa 56 sekuntia.

Mutta siinä missä Herola totesi tilanteen olleen toivoton, Riiber elätteli toivonkipinää palkintosijoista, piti sisäisen liekkinsä palamassa.

– Mieleni hamusi kolmossijalle: jos minulla olisi hyvä päivä ja sukset, se olisi mahdollista. Oli pieni sauma. Yritin tähdätä siihen, Riiber kertoi.

Herola ja Riiber tekivät matkan aikana yhteistyötä. Herola veti suurimman osan matkasta, mutta pariin otteeseen Riiberkin kävi työjuhtana. Kaksikko oli käynyt neuvonpitoa jo ennen kisaa.

– Sanoin, että minä aloitan aika rauhassa; siihen kyytiin vain heti ja jos on paukkuja, voi auttaa. Hän teki sillä tavalla, Herola valotti.

Riiber alkoi pudota kuitenkin kyydistä 10 kilometrin matkan puolivälin jälkeen. Hän jäi kymmenenneksi, reilun minuutin voittaja Watabesta ja vajaat 53 sekuntia palkintosijasta.

Riiber jakoi kovasta vauhdinpidosta rehdit kehut kahdeksanneksi nousseelle Herolalle.

– Ilkka meni liian lujaa.

Sammumaton voitonnälkä

Riiber oli aiemmin tällä kaudella voittanut maailmancupissa 13 kisaa ja sijoittunut huonoimmillaan kahdesti toiseksi. 13 voitolla Riiber teki historiaa: kukaan muu ei ollut aiemmin yltänyt yhdistetyssä yhden kauden aikana vastaavaan.

Kymmenenneksi Salpausselällä jääminen ottikin luonnon päälle.

– Tätä on vaikea niellä. Toivottavasti onnistun ensi vuonna, Riiber sanoi.

Norjalaistähti tietää yhden kauden voittoennätyksensä. 13 voittoa ei kuitenkaan ole sammuttanut Riiberin nälkää tältä sesongilta, jota on jäljellä kolme maailmancup-kisaa.

– Jahtaan niitä (voittoja) enemmän.

"Haluan vertautua mäkihypyn erikoismiehiin"

Riiber dominoi jo viime kautta ottamalla tuolloin 12 voittoa. Toista kertaa maailmancupin kokonaiskilpailun voittavan norjalaisen kohdalla hurjaa on, että hän on vasta 22-vuotias ja hänen parhaat vuotensa voivat hyvin olla vielä edessä päin.

Kilpailijoilleen määrätietoinen Riiber antaa epäsuoran varoituksen.

– Toivottavasti parhaat vuoteni ovat tulossa. Hiihdän nopeammin ja nopeammin, ja haluan myös kehittää mäkihyppäämistä paremmaksi. Tavoitteenani on nähdä, kuinka hyvä voin olla, Riiber sanoi MTV Urheilulle.

Riiber taitaa sekä mäkihypyn että hiihdon yhdistetyn mieheksi ihailtavan hyvin, mutta hänen suurimmat vahvuutensa ovat mäkipuolella. Kun häneltä kysyy, mikä häntä eniten motivoi, hän tarjoaa kunnianhimoisen vastauksen.

– Minua motivoi kehittyä paremmaksi ja paremmaksi fyysisesti. Haluan myös vertautua mäkihypyn erikoismiehiin, verrata tasoani heihin koko ajan, Riiber sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat