Mainos

IL: Suomalaisten sijoittajien rahaa valuu ydinaseyhtiöihin

Suomalaisten rahaa menee sijoitusrahastojen kautta erilaisiin pankkien mustilla listoilla oleviin yhtiöihin.

Iltalehti on käynyt läpi OP:n, Nordean ja Danske Bankin kaikki omistukset. Selvityksestä käy ilmi, että sijoitusyhtiöt laittavat rahaa jopa ydinaseyhtiöihin.

Kaikki kolme pankkia ovat laatineet niin sanotut sulkulistat yhtiöistä, joihin ne eivät sijoita lainkaan. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi Lockheed Martin ja Airbus. Listoilla on myös useita ydinaseisiin kytköksissä olevia yhtiöitä.

Iltalehden tietojen mukaan Tietyt OP:n ja Danske Bankin indeksirahastot sijoittavat muun muassa näihin ydinaseyhtiöihin. Yksi Nordean indeksirahastoista taas sijoittaa yhtiöihin, jotka OP:n mustan listan mukaan kytkeytyvät ns. kiellettyihin aseisiin.

OP:n linjauksen mukaan se ei sijoita suoraan mustan listan yhtiöihin. Iltalehden mukaan se toteutuukin. Mutta indeksirahastojen kautta rahaa menee ns. vääriin yrityksiin.

Danske Bankin asiakkaiden rahoja päätyy lehden mukaan ainakin kahteen ydinaseita valmistavaan yhtiöön, vaikka pankki on tehnyt tiukan seulan. Pankin vastuullisen sijoittamisen päällikkö kertoo lehdelle, että parhaillaan laaditaan ohjeistusta, jotta rahastot toimisivat pankin sijoituspolitiikan mukaan.

Nordean mustalta listalta löytyy yrityksiä, jotka osallistuvat ydinaseiden valmistamiseen.

Kahdesta muusta suuresta pankkikonsernista poiketen Nordean indeksirahastot eivät kuitenkaan ole sijoittaneet yrityksiin, jotka löytyvät Nordean mustalta listalta. Kuitenkin Yrityslaina Plus –rahaston puolivuotiskatsaus kertoo, että rahaa on mennyt ydinasekytköstensä vuoksi mustalla listalla olevalle Arevalla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.