Yle: Finanssiryhmä OP omistaa osuuden belgialaisesta pääomasijoitusyhtiöstä

Finanssiryhmä OP omistaa 45 prosentin osuuden belgialaisesta pääomasijoitusyhtiöstä, kertoo Yle.

Ylen mukaan OP omistaa vähemmistöosuuden pääomasijoitusyhtiö Access Capital Partners Groupista (ACPG). Yhtiö ei tarjoa Private Banking -toimintaa, eikä asiakasveroneuvontaa.

Belgia on saanut Ylen mukaan Euroopan komissiolta käskyn periä lisää veroja yhtiöiltä, koska yhtiöt ovat tarjonneet yrityksille EU-lainsäädännön vastaisia veroetuja. OP haluaa oikaista MTV:tä siitä, että ACPG-rahoitusyhtiö ei ole saanut veromoitteita.

Yhtiö on Ylen mukaan perustanut Luxemburgiin ainakin kaksi varsin vähäpätöistä sijoitusyhtiötä ja Ylen mukaan yhtiöllä on toimisto myös Helsingissä. ACPG on perustanut Ylen mukaan myös rahaston, joka on rekisteröity Guernseyn verokeitaaseen. Ylen mukaan siellä on varoja 500 miljoonan euron edestä.

Tiedot käyvät ilmi Ylen pankeille tekemässä kyselyssä. Kyselyssä OP vastasi Ylelle, ettei se tarjoa kansainvälistä veroneuvontaa, mutta huomautti, että sijoitusmarkkina on globaali. OP:n rahastoyhtiö halinnoi Ylen mukaan alhaisesta verotuksestaan tunnettuun Irlantiin rekisteröityä R2 Alpha Strategies -rahastoa.

OP painottaa Ylelle, että toiminta on vastuullista. Tarkoituksena on moninkertaisen verotuksen välttäminen.

– Rahastomme ja yhtiöt Luxemburgissa on perustettu, niin kuin kansainvälisessä sijoittamisessa usein on, moninkertaisen verotuksen välttämiseksi. Kyseessä ei ole verokeinottelu tai veronpakoilu. Tarkoitus on, että sijoittajat maksavat tuotoistaan verot kotimaahansa, sanoo liiketoimintajohtaja Karri Alameri OP varallisuudenhoidosta Ylelle.

OP painottaa, että kaikki pankin kautta tehdyt sijoitukset ja tuotot raportoidaan vuosittain Suomen verottajalle. 

Pankkien sijoituskuviot ovat olleet pinnalla niin sanottujen Panama-papereiden tultua julki. 

Juttua ja otsikkoa oikaistu ja tarkennettu klo 10.30: OP:n mukaan pääomasijoitusyhtiö, jossa OP:lla on osuus, ei ole saanut veromoitteita. Komissio on käskenyt Belgiaa verottamaan useita yhtiöitä lisää, ei yhtiötä.

Lue myös:

    Uusimmat