Ikuinen kiista asuinpaikasta – mikä on joulupukin oikea kotimaa? Ruotsalaiset ainakin tekevät kaikkensa kiistääkseen joulupukin suomalaisuuden

Joulupukin asuinpaikasta on olemassa useita eri uskomuksia. Suomessa uskotaan, että joulupukki asuu Suomen Lapissa. Perinteisesti lapsille on kerrottu, että joulupukki asuisi Korvatunturilla. Tämä on kuitenkin vain yksi versio monista. 

Tarina Korvatunturilla asuvasta joulupukista sai alkunsa vuonna 1927, kun Markus Rautio eli Markus-setä kertoi radiossa Lastentunti-ohjelmassa joulupukin asuvan Korvatunturilla.

Korvatunturi todella on olemassa. Totuus Korvatunturista voi silti yllättää monet.

Toisin kuin monesti virheellisesti luullaan, Korvatunturi ei sijaitse Pohjoisen napapiirin kohdalla. Tunturi sijaitsee Savukosken kunnassa Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä, eikä sinne pääse vierailemaan ilman rajavartioston lupaa.

Tunturissa on kolme huippua, joista keskimmäisen läpi kulkee Venäjän raja.

Rovaniemi on joulupukin virallinen kotikaupunki EU-alueella

Matkailun näkökulmasta joulupukin selvä kotipaikka sijaitsee Rovaniemellä Pohjoisen napapiirin kohdalla, satojen kilometrien matkan päässä Korvatunturilta.

Rovaniemellä on ainakin kolme eri yritystä, jotka mainostavat mahdollisuuden tavata oikean joulupukin.

Kaupunki nimettiin joulupukin viralliseksi kotikaupungiksi koko Euroopan unionin alueella vuonna 2010. Sen seurauksena muut kaupungit Euroopan unionin alueella eivät voi esittää olevansa joulupukin kotikaupunkeja.

Ruotsalaiset eivät hyväksy joulupukin suomalaisuutta

Vaikka Rovaniemellä onkin joulupukin virallisen kotikaupungin asema, se ei suinkaan tarkoita, että joulupukin kotipaikasta ei silti kiisteltäisi.

Länsinaapuri Ruotsissa ei uskota, että joulupukki asuisi Suomessa. Koska Ruotsi on EU:n jäsenmaa, ruotsalaiset kaupungit eivät voi enää markkinoida itseään joulupukin kotikaupunkina.

Ruotsalaiset ovat tehneet kaikkensa kiistääkseen joulupukin suomalaisuuden. Ruotsalaiskonsultit väittivät vuonna 2007, että joulupukki asuu todellisuudessa Keski-Aasiassa sijaitsevassa Kirgisiassa.

Grönlanti haluaa olla joulupukin kotimaa

Tanskassa lapset puolestaan uskovat, että joulupukki asuu Nuukin kylässä Grönlannissa.

Grönlanti on markkinoinut itseään joulupukin kotimaana, kunnes vuonna 2017 Visit Greenland ilmoitti, ettei Grönlanti pysty haastamaan Suomen ylivoimaista joulupukkiorganisaatiota.

Vaikka grönlantilaiset eivät pysty kilpailemaan markkinoinnissa suomalaisten kanssa, heidän mukaansa oikea joulupukki asuu silti Grönlannissa.

Norjassa joulupukin eli Julenissenin virallinen asuinpaikka on Drøbak-nimisessä pikkukaupungissa. Se sijaitsee Oslonvuonon rannalla, noin 35 kilometriä Oslosta etelään.

Islantilaiset puolestaan uskovat, että joulupukki asuu Islannissa. Muista Pohjoismaista poiketen islantilaisille ei riitä yksi joulupukki, vaan heitä on islantilaisten uskomusten mukaan peräti 13.

Grönlanti, Islanti ja Norja eivät kuulu Euroopan unioniin, joten niiden ei tarvitse välittää Rovaniemen virallisesta asemasta EU-alueella.

Venäläisillä on pakkasukko

Venäläisessä perinteessä ei uskota joulupukkiin vaan pakkasukkoon. Hän asuu uskomusten mukaan Luoteis-Venäjällä, jossa sijaitsee myös Pakkasukon viralliseksi kotikaupungiksi nimetty Veliki Ustjug.

Pakkasukko vierailee lasten luona juliaanisen kalenterin mukaisena jouluna 7. tammikuuta. Neuvostoliiton vallan aikaan pakkasukkoa tavattiin uutenavuotena, sillä joulu oli kommunistihallinnossa kielletty.

Amerikkalainen joulupukki asuu Pohjoisnavalla

Pohjoisamerikkalaisen perinteen mukaan joulupukki eli Santa Claus asuu Pohjoisnavalla.

Amerikkalaisissa tarinoissa joulupukin asuttamalle Pohjoisnavalle kuvitellaan usein poroja, puita ja tuntureita. Todellisuudessa Pohjoisnavalla ei ole kiinteää mannerta ja napaa ympäröi Pohjoinen jäämeri.

Kotipaikasta lukuisia muitakin tulkintoja

Joulupukin mahdollisesta asuinpaikasta on valloillaan useita muitakin uskomuksia. Alankomaisessa perinteessä uskotaan, että joulupukki asuisi Espanjassa. Myös Turkkia on esitetty joulupukin kotimaaksi.

Turkki-vertaus ei ole tuulesta tempaistu, sillä joulupukin hahmo perustuu 300-luvulla eläneeseen Pyhään Nikolaokseen, joka eli nykyisen Turkin alueella.

Lue myös:

    Uusimmat