Joulupukin ympärillä pyörii miljoonaluokan bisnes – useat yritykset lypsävät rahaa myyttisestä hahmosta, mutta miksi pukin rahapussin paksuudesta ei hiiskuta?

9:16
MTV Uutiset vieraili Joulupukin postissa, jossa on nyt vuoden kiireisin aika. Katso video!

Rovaniemeläiset yritykset osaavat hyödyntää joulupukkia liiketoiminnassaan. Parhaimmillaan joulupukilla tehdään miljoonien eurojen liikevaihtoa.

Tarinoiden mukaan Joulupukki asuu Napapiirillä Rovaniemellä. Rovaniemellä legenda joulupukista on osattu hyödyntää, ja Rovaniemi on joulupukin virallinen kotikaupunki koko Euroopan unionin alueella.

Kaupungin oman brändäyksen lisäksi myös paikalliset yritykset osaavat hyödyntää joulupukkia. Rovaniemellä on useita yrityksiä, jotka markkinoivat itseään joulupukin kotipaikkana ja tarjoavat mahdollisuuden joulupukin tapaamiseen.

Parhaimmillaan yritykset tahkoavat joulupukilla miljoonien eurojen liikevaihtoa.

Joulupukki meinasi mennä konkurssiin verovelkojen takia

Alkuperäistä Joulupukin pajakylää pyörittävän Dianordia Oy:n liikevaihto oli viime vuonna noin 3,5 miljoonaa euroa. Yrityksen liiketoiminnan tulos oli 991 000 euroa. Liikevoittoa yrityksellä oli 28 prosenttia.

Vielä muutamia vuosia sitten yritys oli konkurssikypsä. Vuonna 2015 yritys oli vaarassa ajautua konkurssiin maksamattomien verovelkojen vuoksi. Omistajavaihdoksen myötä yritys sai verovelat maksettua ja vältti konkurssin viime hetkellä.

Joulupukki tuo miljoonatulot

Joulupukin Kammari ja Pajakylä eivät ole ainoita, jotka osaavat hyödyntää joulupukkia bisneksessään.

Joulupukin kotiluolaksi itseään markkinoivan Santaparkin liikevaihto oli viime vuonna lähes 7,7 miljoonaa euroa. Yrityksen liiketoiminnan tulos oli yli miljoona euroa. Yrityksen liikevoitto oli tilikaudella 13 prosenttia.

Santapark on todellinen Napapiirin menestystarina. Aiemmin yritys oli konkurssin partaalla, mutta yrittäjäpariskuntaIlkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen ovat onnistuneet luomaan yrityksestä miljoonaluokan bisneksen.

Joulupukki on kansainvälisesti tunnettu hahmo, joka vetää turisteja Rovaniemelle ympäri maailman.

Santa Claus Holiday Villagen eli Joulupukin lomakylän taustalla olevan Napapiirin Lahja Oy:n liikevaihto oli viime vuonna yli 9 miljoonaa euroa. Yrityksen liiketoiminnan tulos oli yli miljoona euroa. Liikevoittoa yritys tuotti 11 prosenttia.

Pukin tulotietoja ei kerrota

Jos joulupukin ympärillä pyörii miljoonaluokan bisnes ja asiakkaita riittää ympäri maailman, paljonko itse joulupukin esittämisestä maksetaan palkkaa? Jos joulupukki olisi olemassa, hän todennäköisesti olisi yksi Suomen rikkaimpia ihmisiä.

Joulupukin kammari ei halunnut kommentoida, paljonko joulupukin esittämisestä maksetaan palkkaa.

Kammarin MTV Uutisille antaman vastauksen mukaan he haluavat ylläpitää traditiota oikeasta joulupukista, jolle käsitteet raha, palkka ja työaika ovat vieraita.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja