Ikikiveä sisäpintoihin

Luonnonkivi on ajattoman kaunis pinnoitusmateriaali, joka sopii yhtä hyvin sisälle kuin ulos. Kokeilimme sisäseinien pinnoittamista kahdella erilaisella Ikikivi Oy:n luonnonkivellä. Toista laitettiin olohuoneen, toista pesuhuoneen seinään.

Olohuoneen seinään kiinnitettävässä kvartsiittiliuskekivessä erottui punaisen ja vihreän sävyjä. Kivien värit tulevat louhintapaikan mukaan ja tämä oli kotoisin Nilsiästä. Kyseessä on siis taatusti 100 % luonnontuote. Samaa kiveä voi käyttää myös piharakentamisessa esimerkiksi maavalleihin ja kukkaistutusten reunoihin.

Parhaiten luonnonkivipinnoite sopii kiinnitettäväksi kivialustalle, mutta kaikki elämättömät materiaalit soveltuvat yhtä lailla. Olohuoneessa kiven takana oli erikoiskova kipsilevy. Valmistajan suosituksen mukaan alustaa ei tarvitse pohjustaa. Kiinnittämiseen käytimme saneerauslaastin tyyppistä laastia, jota siveltiin reilu kerros kiven taakse.

Olohuoneessa käytetty kivi oli vesileikattua ja varsin säännöllisen muotoista. Jos kivien väliin jää rakoja, joista tausta paistaa läpi, ne voi täyttää pienempien työkalujen avulla: esimerkiksi muurarin saumaraudalla on kätevä täyttää pienetkin kolot, jolloin taustasta tulee tasaisen tumma. Kivien muotoiluun puolestaan voi käyttää muurarinvasaraa, jolla nakuttelemalla liuskekivi lohkeaa helposti. Ohuet liuskat käytetään kiiloiksi ja tilkkeiksi.

Työ ei ole vaikeaa, mutta varsinkin ensikertalaisen pitää varata siihen reilusti aikaa. Sitä kuluu paljon pelkästään kulloiseenkin paikkaan sopivan kiven valitsemiseen.

Kivet pyritään laittamaan seinään sileä sivu ylöspäin. Etenemän tarkkailemiseksi seinään kannattaa piirtää vaakasuorat ohjauslinjat esimerkiksi kymmenen sentin välein, ja lisäksi on syytä ottaa aina silloin tällöin muutama askel taakse ja silmäillä huolellisesti kokonaisuutta.

Kiven pinta näyttää sellaisenaan melko harmaalta. Kun sen kastelee, vaikutelma muuttuu kokonaan: värit tulevat esiin ja pinta alkaa elää. Sisätiloissa onkin tapana käyttää erityistä kivilakkaa, joka saa aikaan "märän" vaikutelman. Lakka myös suojaa pintaa.

Kylpyhuoneen valmiiksi vedeneristettyihin seiniin kiinnitettiin isompaa, litteämpää kivilaattaa, joka oli olohuoneen kivistä poiketen tehty louhimalla. Kiinnitysmassa oli sama ja tekniikka muutenkin samanlainen - kiven sileämpään puoleen vedettiin reilusti massaa, nostettiin paikalleen ja hierottiin tukevasti kiinni seinään. Saumat olivat selvästi isommat; puolestatoista aina neljään senttiin ja niiden auki pitämisessä on syytä käyttää sopivia, pieniä tukikappaleita - tällä kertaa oli sopivasti käsillä lyhyitä paneelinpätkiä.

Saumaaminen tehdään tavallisella muurauslaastilla, johon on lisätty siitä vesitiiviin tekevä lisäaine. Näin estetään veden joutuminen kiven ja seinän väliin. Kun saumaus on kuivunut, kivi lakataan.

Pinnassa ei todellakaan pidä pyrkiä sileyteen - päinvastoin! Syvyyssuuntainen porrastushan saa sen todella heräämään eloon, erityisesti kun seinää valaistaan viistosti kattoon asennetuilla halogeenivaloilla. Silloin valot ja varjot leikkivät siinä todella näyttävästi!

Kivi on tunnetusti painavaa tavaraa. Pienenkin seinän pintaan sitä tulee helposti niin paljon, että lattiarakenteen kantavuus on syytä varmistaa ennen työn aloittamista.

Lisätietoja: www.ikikivi.fi

(JKA 7.9.2007)

Lue myös:

    Uusimmat