Mainos
Mainos

Unelmoitko kesästä ilman laseja? Vielä ehtii!

Oletko kyllästynyt silmälaseihin ja piilolinsseihin! Haluaisitko kesäksi uuden ilmeen ilman silmälaseja. Vielä ehtii!

Silmien laserleikkaus sopii monille likinäöstä, kaukonäöstä tai hajataitteisuudesta kärsiville. Myös ikänäköön voi saada apua leikkauksesta.

Näin se etenee

Esitutkimus

Leikkaukseen valmistautuminen alkaa esitutkimuksella, jolla selvitetään ovatko sinun silmäsi soveltuvat leikkaukseen. Esitutkimuksessa optikko tutkii näöntarkkuuden ja sarveiskalvot, jotta silmistä saadaan mahdollisimman hyvä käsitys.

Myös leikkaava silmäkirurgi tutkii silmät ja käy läpi leikattavan henkilön yleisen terveydentilan.

Esitutkimuksen tarkoituksena on todeta, ettei leikattavissa silmissä ole mitään leikkausta estäviä silmäsairauksia. Jos terveydellistä estettä ei ole, voidaan silmät leikata muutama päivä esitutkimuksen jälkeen.

Milloin leikkaus ei sovi?

 • Leikkauksen estäviä yleissairauksia voivat olla esimerkiksi diabetes ja reuma. Nämä sairaudet eivät sulje leikkausmahdollisuutta kokonaan pois, vaan tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti. Päätökseen vaikuttaa potilaan kokonaistilanne.
 • Leikkausta ei voi tehdä silmien tai sarveiskalvon sairauksista kärsivälle.
 • Raskaana olevan tai imettävän leikkausta täytyy hormonitoiminnan takia siirtää 6-9 kuukautta imetyksen lopettamisen jälkeen. Hormonitoiminta voi vaikuttaa paljonkin siihen, että näkö vaihtelee.
 • Alaikäiselle taittovirheleikkausta ei voi tehdä, koska nuoren näkö voi vielä muuttua. Käytännössä silmän taittovoimassa ei saisi olla tapahtunut muutoksia viimeisen kahden vuoden aikana.

Leikkaus

Leikkaukseen kannattaa valmistautua nukkumalla leikkausta edeltävä yö hyvin. Pieni kurkkukipu tai nuha ei ole este, mutta kuumeessa leikkaukseen ei kannata mennä. 

Leikkauspäivänä paikalle saavutaan 45 minuuttia ennen suunniteltua leikkausaikaa. Ennen leikkausta voi saada rauhoittavan esilääkityksen.

Itse toimenpide on nopea ja kivuton ja siihen menee aikaa noin puoli tuntia. Useimmiten leikkaus tehdään siten, että potilas ehtii toipua leikkauksesta viikonlopun aikana, joten sairauslomaa ei tarvita

Leikkauksen jälkeen

Heti leikkauksen jälkeen näkö on yleensä sumea, se voi vaihdella ja olla toisessa silmässä parempi kuin toisessa. Silmät voivat vetistää muutaman tunnin leikkauksen jälkeen, olla kuivan tuntuiset ja niissä voi tuntua roskan tunnetta.

Seuraavana aamuna näkö on jo huomattavasti parempi. Kotihoidoksi annetaan yksityiskohtaiset ohjeet sekä hoitavat silmätipat, joita täytyy ensimmäisen parin päivän aikana tiputella silmiin muutaman tunnin välein.

Noin viikon kuluttua leikkauksesta silmien pitäisi tuntua jo normaaleilta. Kostutustippoja tulee kuitenkin käyttää vielä 2-3 kuukautta. Silmät on suojattava aurinkolaseilla kirkkaalta auringonvalolta.

Jälkitarkastus

Ensimmäinen jälkitarkastus on noin kuukauden päästä ja toinen noin puolen vuoden päästä leikkauksesta. Jälkitarkastuksessa tehdään normaali näöntarkastus ja tutkitaan miten silmät ovat toipuneet leikkauksesta.

Jos mietit, sopisiko leikkaus sinun silmillesi, tee Terveystalon pikatesti täällä!

Asiantuntijana Terveystalon silmätautien ja silmäkirurgian erikoislääkäri Kirsi-Tiina Kukkonen.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.