Moni suomalainen ei käytä silmälaseja, vaikka tarvitsisi niitä – taustalla voi olla "täysin väärä luulo"

Mistä silmien kuivuminen johtuu ja mikä avuksi? 2:06
Mistä silmien kuivuminen johtuu ja mikä avuksi?

Vaikka näkö olisi huonontunut, silmälaseihin ei välttämättä haluta turvautua. Lasien lisäksi vaihtoehtona voi olla silmäleikkaus.

Näön heikkeneminen liittyy usein ikääntymiseen, mutta taustalla voi olla myös jokin silmäsairaus.

Yleisimmät silmäsairaudet voidaan jakaa neljään isompaan ryhmään, jos taittovirheitä, jotka voi korjata silmälaseilla ei lasketa:

  • Silmän mykiön samentumisen iän myötä aiheuttama kaihi
  • Näköhermosairaus glaukooma, joka voi hoitamattomana aiheuttaa vähitellen näkökenttäpuutoksia ja jopa sokeuden
  • Silmänpohjan ikärappeuma, jota on kahta eri muotoa: kuivaa ja kosteaa
  • Diabeteksen aiheuttamat silmäpohjamuutokset

Silmäasema Sairaala Oy:n toimitusjohtaja Ulla Näpänkankaan mukaan on melko yleistä, että vaikka ihminen tarvitsisi silmälaseja, niitä ei jostain syystä käytetä.

– Erityisesti miehillä, että pyritään pärjäämään mahdollisimman pitkään ilman laseja. Jollain tavalla monella on se käsitys, että jos sitä näköä ei korjaa ja sinnittelee, se tavallaan korjautuu itsestään, mutta se on kyllä täysin väärä luulo, Näpänkangas toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Silmätautien erikoislääkäri Jussi Paterno muistuttaa, että myös taloudelliset syyt voivat olla esteenä silmälasien hankkimiselle.

Näpänkankaan mukaan yksiteholaseja saa hyvinkin edullisesti, mutta harva pärjää pelkästään yksillä laseilla, minkä takia usein hankitaan moniteholasit.

– Kun puhutaan moniteholaseista, niiden hinta vaihtelee 300 eurosta 1 300 euroon riippuen siitä kuinka edistyksellistä linssiteknologiaa käytetään, Näpänkangas kertoo.

Katso yllä olevalta videolta, mistä nykyisin hyvin yleinen vaiva eli silmien kuivuus johtuu ja miten sitä voi hoitaa. Koko Huomenta Suomen keskustelun voit katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.

Mitä kaikkea silmäleikkauksilla pystytään korjaamaan?

Näpänkankaan mukaan yleisimmät leikkaukset liittyvät silmän mykiön vaihtoon.

– Mykiö on se ikkuna, jonka läpi me kaikki katselemme. Syntyessä se on täysin kirkas ja hyvin pesty ikkuna, mutta kun sitä ei 65–70 vuoteen pestä, se on ymmärrettävästi likainen ja sitä sanotaan harmaakaihiksi, Näpänkangas selittää.

Leikkauksen avulla silmän sisälle voidaan tehdä myös "yksi- tai moniteholasit".

– Silmän sisälle laitettavalla moniteholinssillä voidaan korjata näköä lähelle ja kauas, Näpänkangas kertoo.

Moniteholinssien asentaminen kummankin silmän sisälle voi maksaa 5 000 – 6 000 euroa.

Katso myös: Näön heikkenemisen ja silmälasien hankinta herättävät huolta

Näön heikkenemisen ja silmälasien hankinta herättävät huolta 9:29
Mitkä ovat yleisimmät silmäsairaudet ja miten niitä voidaan hoitaa? Riittävätkö silmälasit vai tarvitaanko leikkaus? Haastattelussa Silmäasema Sairaala Oy:n toimitusjohtaja Ulla Näpänkangas ja silmätautien erikoislääkäri Jussi Paterno.

Lue myös:

    Uusimmat