Mainos

Ikäihmiset eivät koe saavansa arvoistaan kohtelua

Enemmistö eläkeikäisistä suomalaisista katsoo, että iäkkäiden ihmisten kohtelu ja hoito on mennyt viime vuosina huonompaan suuntaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan seniorien oikeutta päättää omista asioistaan ei yhteiskunnassa kunnioiteta riittävästi. Tulevaisuus näyttää vielä nykyhetkeäkin synkemmältä, sillä 40 prosenttia uskoo vanhusten hoidon ja seniorien aseman kehittyvän yhä huonompaan suuntaan.

Leiraksen Taloustutkimuksella teettämä tutkimus selvitti seniorien tyytyväisyyttä ja tuntemuksia sekä keski-ikäisten kuvitelmia vanhuudesta ja iäkkäiden elämästä. Tutkimus tehtiin viime kesänä haastattelemalla noin viittäsataa yli 65-vuotiasta senioria ja viittäsataa 35-55-vuotiasta eli keski-ikäistä suomalaista.

Tutkimukseen vastanneet seniorit eivät kokeneet saavansa arvoistaan kohtelua. Yhteiskunnan tukeen tyytymättömiä oli noin kolmannes senioreista, ja yhtä moni arvioi vanhusten hoidon melko tai erittäin huonoksi. Yksinäiseksi itsensä tuntee joka neljäs yli 65-vuotias. Seniorit ovat myös selvästi keski-ikäisiä huolestuneempia yleisestä turvattomuudesta.

Oma elämä ja ystävyyssuhteet kunnossa

Iäkkäät ihmiset ovat kuitenkin tyytyväisempiä omaan elämäänsä kuin keski-ikäiset kuvittelevatkaan. Omien vanhempiensa elämää seuraavaa keski-ikäisten joukkoa vanhuus usein jopa pelottaa.

Enemmistö keski-ikäisistä ei haluaisi, että häntä itseään kohdellaan vanhana samalla tavalla kuin tämän päivän senioreja kohdellaan. Syyksi mainittiin arvostuksen puute ja hoidon heikko taso. Vain pari prosenttia piti vanhusten hoitoa nyt erittäin hyvin järjestettynä. Enemmistö uskoo hoidon kehittyvän tulevaisuudessa vielä huonompaan suuntaan.

Vaikka seniorit olivat tyytymättömiä kohteluunsa, omaa elämää seniorivastaajat arvioivat erittäin hyvin arvosanoin. Tyytyväisiä oltiin ystäviin ja lähisukulaisiin ja usein myös omaan terveydentilaan. Ystäväpiiri koettiin jopa lähisukulaisia tärkeämmäksi.

Joka viides seniori koki kuitenkin, ettei tapaa lapsiaan tarpeeksi usein. Keski-ikäisistä 36 prosenttia katsoi, ettei näe vanhempiaan riittävän usein.

Senioreilta kysyttiin myös, miksi he haluaisivat itseään ikäännyttyään kutsuttavan. Suosituin vaihtoehdoista oli seniori.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.