Iivo Niskanen asetti itselleen kovan tavoitteen, edessä siintävässä urakassa riittää kuitenkin haasteita – "Se on uusi tilanne"

Niskanen luottaa Suomessa harjoittelun voimaan, eikä tukeudu korkeanpaikan leireihin ennen kisakautta 6:11
Videolla Iivo Niskasen lokakuisia mietteitä ennen alkavaa kautta.

Suomen maastohiihdon ykköstähti Iivo Niskanen lähtee suurin tavoitteen ensi viikonloppuna alkavaan maailmancup-kauteen. MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsä näkee Niskasen tavoitteessa kuitenkin haasteita, vaikka katse onkin asetettu oikeaan asiaan.

Niskanen on kertonut avoimesti tavoittelevansa tällä kaudella tosissaan menestystä maailmancupin kokonaiskilpailussa. Tavoite on kova ja uusi, koska aiempina vuosina Niskanen on keskittynyt tähtäämään kuntohuippunsa arvokisoihin.

MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsä painottaa, että Niskasen tavoite asettaa suomalaistähdelle myös aivan uudenlaisia vaatimuksia, joista ei sovi joustaa.

– Iivo on asettanut tavoitteekseen maailmancupin voiton ja sen mukaan on lähdettävä liikenteeseen. Se tarkoittaa sitä, että on hiihdettävä niin paljon kilpaa kuin vain ikinä jaksaa. Jokaisessa cupin kisassa on niin paljon pisteitä jaossa. Varsinkin Touria hiihdetään tänä vuonna paljon, ne on kaikki vedettävä maaliin saakka, Isometsä summaa Niskasen tavoitteiden vaatimuksia.

Niskanen on kunnostautunut urallaan vahvasti normaalimatkoilla, varsinkin perinteisellä hiihtotavalla. Nyt Niskasen on kuitenkin pystyttävä menestymään myös sprinttikisoissa, joita maailmancup-kaudella nähdään jälleen paljon.

– Ainakin alkuun pitää myös hiihtää sprinttejä tai ainakin kokeilla niitä. Jos pahimmat uhkaajat (Aleksandr) Bolshunov ja (Johannes Hösflot) Kläbo nappailevat voittoja sprinteistä, se ei toteudu.

Isometsä uskoo kuitenkin, että Niskanen pystyy venymään epämukavuusalueellaan ilman suuria vaikeuksia, mutta viime vuosilta tuttua vire-etua ei hänellä enää ole.

– Iivo hiihtää varmaan ihan mielellään niitä epämukavia kisoja. Se on uusi tilanne, kun aikaisemmin Iivo on keskittynyt niihin pääkilpailuihinsa myös maailmancupissa. Eli hän on pystynyt aika tuoreella jalalla tulemaan, kun on ollut perinteisen 15 kilometriä ja muut ovat hiihdelleet enempi kisoja. Nyt Iivo onkin samalla viivalla muiden kanssa, Isometsä pohtii.

Vaikka Niskasen tavoite maailmancupin voitosta vaatii suomalaistähdeltä uudenlaista venymistä, ei Isometsä olisi keksinyt Niskaselle sopivampaa tavoitetta.

– Onhan se massiivinen tavoite, mutta mitä olympiavoittaja voi muuta tavoitellakaan kuin maailmancupin voittoa. Ainut oikea tavoite, minkä Iivon tasoinen hiihtäjä voi laittaa tälle vuodelle, Isometsä sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat