Maastohiihdon olympiavoittaja avoimena – nuorena kuullut valmentajan sanat satuttivat: "Herranen aika, minä olen lihava"

6:29
Videolla Tulosruudun raporttia fluorivoiteiden kiellosta ja alkavasta maastohiihtokaudesta.

Olympiakultaa parisprintissä vuonna 2018 Etelä-Korean Pyeongchangissa voittanut Jessica Diggins on tehnyt kirjan taistelustaan syömishäiriötä vastaan. Hän kertoi norjalaiselle NRK:lle tapauksesta, jossa valmentaja sai hänet luulemaan olevansa lihava.

Yhdysvaltalainen Diggins on kärsinyt nuoresta iästä lähtien syömishäiriöstä. Hän kertoo, että painoon keskittyminen ja laihduttaminen on vaarallista. 

– Jos katsoo meitä hiihtäjiä, niin suurin osa meistä on sellaista, joita Yhdysvalloissa sanotaan "A-tyypin ihmisiksi". Teemme kovasti töitä, yritämme olla täydellisiä ja teemme pienimmätkin asiat oikein. Jos sanot sellaiselle ihmiselle, että tämä ei ole oikein, tämä pitää korjata, jotta voi olla täydellinen, niin silloin hän tulee olemaa hyperkeskittynyt siihen asiaan. Se voi valitettavasti johtaa syömishäiriöön, Diggins sanoo.

Neljä MM-mitaliakin urallaan saavuttanut Diggins on itse kokenut nuoremmalla iällä samanlaisen tilanteen. 

– Valmentajani sanoi minulle vuosia sitten, että sinä olet paljon suurempi kuin lukioaikanasi. Minun olisi pitänyt ajatella, että olen käynyt läpi puberteetin, totta kai olen suurempi kuin 15-vuotiaana. Aivoni ajattelivat kuitenkin, että herranen aika, minä olen lihava, Diggins kertoo.

Diggins nostaa esille, että sanat ovat voineet olla myös kohteliaisuus kasvaneiden lihaksien myötä, mutta hän ei ymmärtänyt sitä niin. 

– Tapa, jolla se sanottiin satutti minua. Nyt olen varma itseni kanssa, mutta se voi olla vaikeaa nuorille, joilla ei ole itseluottamusta. He katsovat valmentajaa ylöspäin ja etsivät neuvoja tullakseen paremmiksi. Kun valmentaja sanoo, että olet hidas, koska olet lihava, niin sellaista on todella rankka kuulla, Diggins toteaa.

Maastohiihdon maailmancup käynnistyy 29. marraskuuta Rukalla.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja