Prosessoidun sokerin käyttö saattaa vaikuttaa ihon vanhenemiseen ja ryppyyntymiseen.
Käsitellyn sokerin käyttö jopa vain pieninä määrinä saattaa edistää mustien silmänalusten ja ryppyjen syntyä. Sokerilla on huomattu olevan yhteys myös ihon kuivumiseen ja ikääntymisen edistämiseen.
Kehon hormonitimintaa tutkineen australialaisen endokrinologin Sophie Chanin mukaan prosessoitu sokeri sitoutuu verenkierrossa proteiineihin ja vaikuttaa ihon rakennuspalikoihin, kollageeniin ja elastaaniin, vanhenentavasti. Chanin mukaan iho menettää prosessoidun sokerin vaikutuksesta kimmoisuutensa ja solujen jakautuminen häiriintyy. Nämä vaikutukset nopeuttavat ikääntymistä.
– Sokeristen juomien runsas käyttö lisää merkittävästi myös luukadon, osteoporoosin riskiä, Chan linjaa.
Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen mukaan ruokavaliosta 5-10 prosenttia tulisi koostua sokerista. Chanin mielestä ilman prosessoitua sokeria pärjäisi mainiosti. Kaikki kehon tarvitsemat sokerit saataisiin täysjyväviljasta, hedelmistä ja luonnonmukaisista tuotteista.
Amerikkalaisen terveysgurun Michael Pollanin mukaan prosessoidun sokerin välttämiseen on yksinkertainen ratkaisu:
– Meidän ei pitäisi syödä mitään mitä isovanhempiemme isovanhemmat eivät olisi syöneet, mies linjaa.
Kuinka välttää sokerin aiheuttamia vahinkoja:
1. Vähennä ja lopulta hankkiudu kokonaan eroon prosessoidusta sokerista kuten virvoitusjuomista, tuotteisiin lisätystä sokerista, kakuista ja kekseistä.
