Mainos

Ihmissalakuljetustapaus paisuu Saimaan kanavalla – ”Todella iso määrä ihmisiä on tuotu, ei varmaan ikinä voida selvittää kaikkia"

Rajavartiolaitos joutuu pyytämään syyttäjältä lisäaikaa Saimaan kanavan ihmissalakuljetustapauksen selvittämiseen, sillä tapaus on purkautuessaan paljastanut huomattavasti aiempaa suuremmaksi. Yhdestä salakuljetuskerrasta on paljastunut kymmenien ihmisten salakuljetussarja.

Tutkinnanjohtaja luutnantti Jyri Siitari Suomenlahden merivartioston rikostorjunnasta kertoo, että tutkinnan alussa ei vielä osattu odottaa toiminnan olleen niin laajamittaista kun nyt epäillään.

– Lähdettiin yhdestä matkasta. Sitten kun ruvettiin selvitettiin, löytyi lisää matkoja ja lisää tekokertoja tämän rikoksen sisälle, hän kertoo.

Nyt rajavartiolaitos epäilee kansainvälisen rikollisryhmän tuoneen ainakin yli viidellä kerralla kymmeniä ihmisiä Venäjältä Suomeen. Tarkkaa arvioita ei rajavartiolaitokselta osata antaa, koska tuotujen ihmisten määrä on sillekin epäselvä. Tapauksen tutkinnan käynnistänyt salakuljetuskerta paljasti 17 hengen salakuljetuksen.

– Tarkkaan ottaen ei tiedetä, paljonko on tullut per lasti. Ei voida varmaan ikinä selvittää kaikkien maahan tuotujen määrää, Siitari arvioi.

– Todella iso määrä ihmisiä on tuotu, se on fakta.

Vaatii laajan organisaation

Huvipurren miehistönä toiminut kolmihenkinen venäläismiehistä on viranomaisten huomassa. Epäiltyjä uskotaan kuitenkin olevan enemmän.

– Eivät nämä kolme tätä hommaa ole pystyneet junailemaan. Ihmissalakuljetus vaatii toimivan organisaation lähtöpäässä, matkan varrella ja määränpäässäkin. Ihmisiä on otettu vastaan, piilotettu, häivytetty ja toimitettu pois maasta.

– Tavallaan organisaatio toimi viranomaisten nokan edessä.

Siitari arvioi, että yksittäisen henkilön salakuljetuksen hinta pyörii kokonaisuudessaan 10 000 eurossa, pitäen sisällään niin järjestämisen Venäjälle, kuljetuksen sekä hoitamisen eteenpäin.

Kansainvälistä yhteistyötä

Nyt Rajavartiolaitos selvittää muiden maiden viranomaisten kanssa salakuljettujen lopullista määränpäätä, ketkä ovat jääneet Suomeen, ketkä kaikki ovat osallistuneet salakuljetukseen.

– Mihin muihin maihin lonkerot menevät, Siitari tiivistää yhteistyön tarvetta.

Tapauksen laajenemisesta uutisoi tänään ensimmäisenä Yle.

Korjattu Saimaan kanavan kirjoitusasua otsikosta kello 14.24.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.