Ihmisoikeustuomioistuimelta linjaus kuvaajan kohtelusta: Loukkasiko Suomi sananvapautta?

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antaa illansuussa ratkaisunsa suomalaisen lehtikuvaajan kohtelusta. 

Kuvaaja tuomittiin Suomessa niskoittelusta, koska hän ei poistunut poliisin saartorenkaasta Smash Asem -mielenosoituksessa vuonna 2006. Suomen Kuvalehden mielestä Suomi loukkasi tuomiolla kuvaajan sananvapautta.

EIT katsoi viime vuonna äänin 5–2, ettei loukkausta tapahtunut. Tapaus otettiin kuitenkin uuteen käsittelyyn, tällä kertaa EIT:n suureen jaostoon. 

Aiemmassa päätöksessä EIT:n enemmistö katsoi, että poliisilla oli oikeus yleisen turvallisuuden nimissä kehottaa mielenosoittajia poistumaan. Poliisi oli osoittanut lehdistölle alueen, jossa sen oli turvallista toimia. EIT:n mielestä kuvaaja otti tietoisen riskin mahdollisesta pidättämisestä jäätyään mielenosoittajien joukkoon.

EIT kiinnitti huomiota myös siihen, että suomalaistuomioistuimet pitivät kuvaajan niskoittelua anteeksiannettavana eivätkä rankaisseet häntä.

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen piti EIT:n aiempaa ratkaisua asiassa käsittämättömänä. Ruokasen mukaan ratkaisu kyseenalaistaa median oikeuden selostaa vapaasti lukijoille tapahtumia. Myös journalistiliiton silloinen puheenjohtaja Arto Nieminen odotti Suomen saavan tuomion.

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari puolestaan ymmärsi EIT:n näkökannan.

– Uskon, että tässä ratkaisussa on painanut paljon yleisen järjestyksen, turvallisuuden ja terveyden turvaaminen. Jos nyt sallitaan yhdelle oikeus vastustaa poliisin käskyjä, seuraavassa vastaavassa tilanteessa voisi olla 50 tai 70 toimittajaa, jotka ajattelisivat, että nämä käskythän eivät koske meitä, Korpisaari arvioi tuomioistuimen näkökantaa puolitoista vuotta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat