Ihmiskunnan suurin harppaus lähestyy: Onko Mars-astronauttien mukana suomalainen avaruusreppu?

Suomalainen teknologia-startup Tespack aikoo suunnata pitkälle. Yritys nimittäin pyrkii siihen, että sen suunnittelema, aurinkokennoilla varustettu "solar smartpack" -reppu olisi astronauttien selässä tulevaisuuden miehitetyillä Mars-lennoilla.

Tespack on jo aiemmin kehittänyt aurinkokennoilla ja akkuteknologialla varustettuja reppuja ja rinkkoja vaativaan retkeilykäyttöön. Tespackin älyreppu oli kolmisen vuotta sitten MTV:n testattavana.

Kokeilimme tuolloin repun aurinkopaneelin kykyä tuottaa virtaa vuoden pimeimpänä ajankohtana, jolloin auringon valoa oli saatavilla vain muutaman tunnin päivässä, ja silloinkin heikosti. Tuote toimi kokeilussa hyvin, sillä se kykeni tarjoamaan erittäin hämärissä olosuhteissa kännykälle hieman lisävirtaa,  joskin melko marginaalisesti.

Mutta Marsiin tähyillessään Tespack on ottanut itselleen aivan uuden kokoluokan haasteen. Vaikka Marsista onkin kuumeisesti tutkittu elämän merkkejä niin tosiasia on, että planeetta on ihmiselle vihamielinen paikka ja teknologian on toimittava kovissa olosuhteissa virheettömästi.

Yhteistyötä Austrian Space Forumin kanssa

Tespack tekee parhaillaan yhteistyötä Austrian Space Forumin kanssa aurinkopaneelilla varustetun solar smartpackin kehittämiseksi. Tavoitteena on, että smartpackin ensimmäinen prototyyppi olisi valmiina parin vuoden päästä.

Tespackista kerrotaan MTV Digille, että tarkoituksena on testata ASF:n kanssa Tespackin tämänhetkisiä tuotteita eri lämpötiloissa ja extreme-olosuhteissa ja näin löytää oikeat materiaalit repun kehittämistä varten.

-Meidän pitää ottaa huomioon, että olosuhteet ja lämpötilat ovat aivan eri luokkaa kuin Maassa, huomauttaa Tespackin operatiivinen johtaja Caritta Seppä.

Seppä kertoo, että yhteistyö ASF:n kanssa nytkähti liikkeelle itävaltalaisen tutkija Klemens Weisleitnerin kautta. Weisleitner on mm. ottanut jäätiköillä näytteitä ikijäästä tutkimuksia varten.

-Weisleitner on toiminut meidän brändi-lähettiläänä jo jonkin aikaa. Hän työskentelee ASF:n kanssa tutkimukseensa liittyen. ASF oli nähnyt tuotteemme Weisleitnerin käytössä, mikä oli herättänyt heidän kiinnostuksensa. Joten Klemens saattoi meidän yhteen. 

Seppä kertoo, että ASF tekee läheistä yhteistyötä astronauttien ja avaruustutkijoiden kanssa ympäri maailman. ASF on Sepän mukaan yksi suurimmista ja tunnetuimmista Mars-missio-simulaatioiden järjestäjistä. 

Yhteistyö on Sepän kanssa lähtenyt hyvin käyntiin.

-ASF on kesän aikana testaillut tuotteitamme eri ympäristöissä ja antanut meille hyvää palautetta. 

Haasteena tekniikan toimiminen hyytävissä olosuhteissa

Sepän mukaan yksi haastavimmista asioista smartpackin kehityksessä on tällä hetkellä virtapankin, eli akun kehittäminen eri olosuhteisiin sopivaksi.

-Aurinkopaneelimme on jo tehty kestäviksi, kevyiksi ja tehokkaiksi, joten suurin kehitys keskittyy virtapankkien ja itse repun puolelle. Erityisesti virtapankin kehittäminen kestämään erittäin kylmiä olosuhteita on haastavaa, Seppä toteaa.

Joulukuussa Tespack on osallistumassa Mars-simulaatioon Marokossa.

-Paikalle saapuu ympäri maailman tunnettuja tutkijoita ja astronautteja, joten tulemme saamaan mahdollisimman paljon palautetta eri henkilöiltä ja järjestöiltä. 

MTV:n uutisjutussa kerrotaan Itävallassa järjestetystä avaruusleiristä, jossa kokeiltiin Mars-lennolle suunniteltua tekniikkaa.  

Vaikka suunnittelutyö Mars-mission eri osa-alueilla on jo kuumeisesti käynnissä, niin aivan lähivuosina planeetalle ei olla vielä tekemässä miehitettyä lentoa. Tespack haluaa joka tapauksessa olla ensimmäisillä lennoilla mukana, kun aika on kypsä.

-Yhteistyö ASF:n kanssa on ensimmäinen askel kohti tätä, mutta tarkoituksenamme on myös päästä tekemään yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa, joilla on käytännön kokemusta avaruusmatkailusta. Haluamme saada tuotteemme testattaviksi seuraavien vuosien aikana avaruuteen muiden järjestöjen kautta. Yhteistyö ASF:n kanssa avaa tämän oven ja mahdollisuuden, Seppä kommentoi.

Seppä toteaa, että yhteistyö eri tutkijoiden kanssa on ollut hieno kokemus.

-Matka Marsiin on yksi aikamme jännittävimpiä missioita ja haluamme olla mukana tukemassa tätä toimintaa. Ihmiskunta tulee aina tarvitsemaan ja olemaan riipuvainen energiasta olimme sitten maapallolla tai Marsissa. Pääpaino tulee aina olemaan siinä, kuinka ja mistä saamme energian kerättyä oli se sitten auringosta tai muita uusiutuvia energioita hyödyntäen. Ilman energiaa ja virtaa meillä ei ole mitään, kiteyttää Seppä. 

Suomalainen osaaminen Mars-tutkimusta varten on jo aiemmin kiinnostanut mm. Nasaa:

Suomalaisosaamista etsitään Mars-tutkimukseen 2:01

Lue myös:

    Uusimmat