Ihmiskauppatutkinnassa vangittu marjafirman toimitusjohtaja pyysi eroa – tapaukseen liittyen vangittu myös ministeriön hallitusneuvos

Näin lahjusrikoksesta epäilty hallitusneuvos Olli Sorainen puhui ihmiskaupan vastaisesta työstä MTV:n haastattelussa alkuvuodesta 7:53
Näin lahjusrikoksesta epäilty hallitusneuvos Olli Sorainen puhui ihmiskaupan vastaisesta työstä MTV:n haastattelussa alkuvuodesta

Käräjäoikeus jatkoi viime viikolla miehen vangitsemista. Hän on valittanut päätöksestä hovioikeuteen.

Ihmiskauppatutkinnassa vangittu marjanhankintayrityksen toimitusjohtaja on siirretty pois tehtävästään, ilmenee Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) toimitetuista tiedoista.

Polarica Marjahankinnan PRH:lle toimittamien asiakirjojen mukaan Jukka Kristo ei enää ole yhtiön toimitusjohtaja tai kuulu sen hallitukseen. Kristo oli itse pyytänyt eroa. Päätökset asioista tehtiin yhtiössä viime viikolla.

Yhtiölle ei ole nimetty uutta toimitusjohtajaa. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin yhtiön talousjohtaja Mari Onkamo.

Kristo vangittiin lokakuun alussa ihmiskauppatutkinnassa, joka koskee thaimaalaisten marjanpoimijoiden kohtelua. Kristoa epäillään törkeästä ihmiskaupasta.

Viranomaiset ovat epäilleet, että thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut Suomessa ihmiskaupan uhreiksi vuosina 2020–22. Esitutkinnan keskiössä ovat Polarica sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen.

Polarica antoi Kriston vangitsemisen jälkeen tiedotteen, jossa sanottiin, että Kristo kiistää rikosepäilyt ja että yhtiö on asianmukaisesti suorittanut kaikki lainsäädäntöön, viranomaisvaatimuksiin ja sopimuskumppaneihin liittyvät velvoitteensa kaikessa toiminnassaan.

Viime viikolla Lapin käräjäoikeus jatkoi Kriston vangitsemista. Hän on valittanut ratkaisusta Rovaniemen hovioikeuteen.

TEMin hallitusneuvos vangittiin viikonloppuna

Viime viikolla tuli ilmi, että jutussa epäillään myös työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvosta törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Olli Sorainen vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa sunnuntaina.

Poliisi on aiemmin kertonut epäilevänsä, että lahjusten avulla olisi helpotettu marjanpoimintayrittämisen viranomaisprosesseja. Asianajajansa mukaan Sorainen kiistää rikosepäilyt.

Sorainen vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella, eli poliisin pitää viikon sisällä esittää oikeudelle lisäselvitystä. Käräjäoikeus voi vapauttaa hänet, jos selvitystä ei tule.

TEM on aloittanut virasta pidättämisen edellytyksiä koskevan virkamiehen kuulemisprosessin rikosepäilyjen vuoksi. Ministeriö pyrkii tekemään ratkaisunsa asiassa noin parin viikon sisällä.

Ministeriössä Sorainen on muun muassa johtanut neuvottelukuntaa, jonka tehtävänä on ollut vahvistaa ihmiskaupan ehkäisyä Suomessa. Hän on myös ollut valmistelemassa lainsäädäntöä, jonka tarkoituksena oli parantaa marjanpoimijoiden oloja.

Virkamies pidätetty epäiltynä törkeistä rikoksista – työministeri Haatainen MTV:lle:"Yllätys ja järkytys" 2:02
Työministeri Tuula Haataisen mukaan virkamieheen kohdistuva rikosepäily on vakava.


Poliisin mukaan useita tuhansia ihmiskaupparikoksia jää piiloon - värvääjät vaativat ulkomaisilta työntekijöiltä kynnysrahaa 2:17
Katso myös: Poliisin mukaan useita tuhansia ihmiskaupparikoksia jää piiloon – värvääjät vaativat ulkomaisilta työntekijöiltä kynnysrahaa

Lue myös:

    Uusimmat