Viittä ihmistä epäillään törkeästä ihmiskaupasta marja-alalla – mahdollisia uhreja jopa yli 2 000

Poliisin mukaan useita tuhansia ihmiskaupparikoksia jää piiloon - värvääjät vaativat ulkomaisilta työntekijöiltä kynnysrahaa 2:17
Katso arkistovideo: Poliisin mukaan useita tuhansia ihmiskaupparikoksia jää piiloon – värvääjät vaativat ulkomaisilta työntekijöiltä kynnysrahaa.

Thaimaalaisten epäillään poimineen marjoja suomalaisyrityksille pakkotyönomaisissa olosuhteissa. Myös työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvosta koskeva esitutkinta on siirtymässä syyttäjälle.

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, joka kohdistui kahteen suureen marja-alan yhtiöön Polaricaan ja Kiantamaan sekä thaimaalaiseen poimijoita Suomeen rekrytoineeseen yritykseen.

Thaimaalaisiin marjanpoimijoihin epäillään kohdistuneen laajaa riistoa ja hyväksikäyttöä Suomessa. Poimijoiden epäillään keränneen suomalaisyhtiöille marjoja pakkotyönomaisissa olosuhteissa.

Törkeästä ihmiskaupasta epäillään viittä ihmistä.

– Esitutkinta laajentui tutkinnan edetessä, ja lopulta tästä tuli huomattavan suuri kokonaisuus. Mahdollisia asianomistajia on yli 2 000, ja he ovat pääosin Thaimaassa, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista (KRP) kertoi poliisin tiedotteessa.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2020–2022 eri puolilla Suomea. KRP tiedotti tutkinnasta viime vuoden lokakuussa. Tällöin se kertoi, että pohjoissuomalaisen yhtiön epäillään teettäneen poimijoilla pakkotyönomaista työtä sekä erehdyttäneen ja riistäneen heitä.

Polarica Marjahankinta Oy kertoi omassa tiedotteessaan yhtiön silloisen toimitusjohtajan Jukka Kriston vangitsemisesta. Kristo jätti tehtävänsä pian vangitsemisen jälkeen. Kriston kanssa samaan aikaan vangittiin thaimaalaisnainen, joka on rekrytoinut poimijoita Suomeen.

Molemmat ovat sittemmin vapautuneet tutkintavankeudesta. Kristo on kiistänyt kaikki häneen kohdistuvat rikosepäilyt.

Viime vuoden joulukuussa poliisi kertoi tutkinnan koskevan myös toista suomalaista marja-alan yritystä. Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta sanoi tuolloin STT:lle, ettei hänen tiedossaan ole, että rikosepäily kohdistuisi Kiantamaan. Lapin käräjäoikeuden tiedoista selviää, että Vasuntaa alettiin viimeistään keväällä epäillä törkeästä ihmiskaupasta.

Lahjustutkinta koskee työ- ja elinkeinoministeriön virkamiestä

KRP on saanut valmiiksi myös marja-alaan liittyvän lahjus- ja virkarikoskokonaisuuden tutkinnan. Siinä poliisilla on kaksi epäiltyä, joista toinen on työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen. Häntä epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Toista epäiltyä epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta.

– Esitutkinnassa on selvitetty, millaisia etuja virkamies on pyytänyt ja onko näillä eduilla voinut olla vaikutusta viranomaistoimintaan mukaan lukien lainvalmistelu. Asia siirtyy lähiaikoina valtakunnansyyttäjän toimistoon syyteharkintaan, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Maria Vuorivirta sanoi tiedotteessa.

Soraisella on ollut keskeinen rooli työperäisen hyväksikäytön torjunnassa työ- ja elinkeinoministeriössä. Hän on ollut vastuuvirkamiehenä esimerkiksi niin sanotussa marjalaissa ja osallistunut keskeisesti prosessiin, jossa päätetään, kuinka paljon ulkomaisia marjanpoimijoita Suomeen vuosittain tulee.

TEM pidätti Soraisen virastaan viime vuoden marraskuussa. Sorainen on kiistänyt häneen kohdistuvat rikosepäilyt samoin kuin lahjuksen antamisesta epäilty.

Korjattu väliotsikkoa 28.11.23 klo 20.58: Korjattu ensimmäistä väliotsikkoa: lahjustutkinta ei koske työ- ja elinkeinoministeriötä, vaan sen virkamiestä. 

Lue myös:

    Uusimmat