Ihmiskauppaa "lahkomaisessa" uskonnollisessa yhteisössä: 77-vuotias evankelista houkutteli naisen vapaaehtoistyöhön ja käytti seksuaalisesti hyväkseen

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 77-vuotiaan miehen vuoden ja kahden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen ihmiskaupasta. Mies toimi evankelistana ja toiminnanjohtajana uskonnollisessa yhteisössä Pohjois-Karjalassa.

Mies oli houkutellut uhrin mukaan yhteisön toimintaan vapaaehtoistyöntekijäksi vuonna 2004. Hän oli myös majoittanut uhrin, joka on täysi-ikäinen nainen. 

Miehellä ja naisella oli seksuaalista kanssakäymistä kuuden vuoden aikana. Oikeus katsoi, että seksi ei ollut tasa-arvoisten kumppanien välillä vapaaehtoisesti tapahtuvaa. Kyse ei kuitenkaan ollut parituksesta, vaan ihmiskaupasta.

Oikeuden mukaan toiminnan tarkoitus voidaan kuitenkin rinnastaa laissa mainittuun paritukseen, kun otetaan huomioon osapuolten välinen huomattava ikäero, hierarkinen asema, uhrin vastentahtoisuus ja hyväksikäytön pitkä kesto. 

Tuomiossa on sovellettu tekohetkellä voimassa ollutta lakia ihmiskaupasta. Laki muuttui vuonna 2015.

Yhteisössä "lahkolaisuuden piirteitä"

Oikeuden mukaan mies oli suostutellut naisen harjoittamansa lahkolaisuuden piirteitä käsittävän elämäntavan valtaan ja sen yhteydessä suostutellut naisen seksuaaliseen kanssakäymiseen vastoin naisen tahtoa.

Nainen kertoi kokeneensa seksuaalisen hyväksikäytön psyykkisenä väkivaltana, mikä on vaikuttanut hänen myöhempään elämäänsä traumatisoivasti.

Syyte raiskauksesta hylättiin riittävän näytön puutteessa. Samoin hylättiin vaatimukset palkkasaatavista, ylityökorvauksista ja lomakorvauksista, koska näyttöä työsuhteen solmimisesta ei löytynyt.

Vahingonkorvausvaatimukset uskonnollista yhdistystä vastaan hylättiin.

Oikeus piti rikosta lähtökohtaisesti vakavana ja teon pitkäkestoisuus olisi puoltanut rangaistuksen tuomitsemista ehdottomana. Toisaalta verrattaessa ihmiskauppa -rikossäännöksen määrittelemiin keinoihin, tekotapoihin ja tarkoituksiin, tekoa ei kuitenkaan voitu pitää lajissaan poikkeuksellisen vakavana.

Vankeusrangaistuksen lisäksi mies tuomittiin maksamaan uhrille kärsimyksestä ja tilapäisestä haitasta korvauksia yhteensä 10 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja