Ihmiskaupan uhri voi olla suosikkiravintolasi työntekijä

Ihmiskaupan uhrit tunnistetaan ja löydetään Suomessa heikosti. Uhrien asemaa pohtineen työryhmän mukaan heidän auttamisekseen tulisi säätää erityislaki.

Työryhmän mielestä esimerkiksi kirkon työntekijöiden, järjestöjen ja poliisien pitäisi tarjota apuaan riskiryhmille. Lisäksi Suomeen töihin tuleville pitäisi kertoa heidän oikeuksistaan työntekijöinä jo etukäteen.

Ihmiskaupan uhrit työskentelevät esimerkiksi marjanpoimijoina, seksityöläisinä, rakennusmiehinä tai siivoojina. He työskentelevät usein viranomaisilta piilossa. Ihmiskaupan uhria ei välttämättä kuitenkaan tunnisteta, vaikka hän kävelisi suoraan viranomaisen juttusille.

Suoranainen kidutus on helppo nähdä, mutta kiristäminen pelolla, velalla tai tietämättömyydellä on vaikea havaita.

Viime vuonna ihmiskauppaa koskevia rikoksia oli esitutkinnassa 13. Todellisuudessa niitä tapahtuu selvästi enemmän.

Uhri paiskii pitkää päivää

Ihmiskaupan uhri saattaa olla työpaikkasi siivooja tai suosikki-kiinalaisesi työntekijä. Ihmiskaupan uhria ei tunnista päälle päin. Kaikki uhrit eivät myöskään ole ulkomaalaisia.

Uhrin voi erottaa siitä, että hän paiskii pitkää päivää ja on joka päivä töissä. Pitkistä päivistä huolimatta hänellä jää käteen vain vähän palkkaa, esimerkiksi 250 euroa kuukaudessa.

Hän asuu tyypillisesti työnantajan majoituksessa, esimerkiksi asuntovaunussa, tehtaassa tai ravintolan takahuoneessa. Hän nukkuu pienellä patjalla joko liian kylmässä tai liian kuumassa huoneessa. Joissain tapauksissa uhri majoitetaan metsään.

Yleensä työnantaja säätelee uhrin vapaa-aikaa ja estää tapaamasta tuttuja. Uhri on usein velkaa työnantajalle esimerkiksi matkastaan Suomeen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat