"Ihmisille ei saa missään tapauksessa antaa rokotetta väkisin" – YK:n ihmisoikeusvaltuutettu: Nämä asiat tulee ottaa huomioon pakkorokotuksissa

Hallitus esittää lähes pakollisia rokotuksia sote-työntekijöille 2:04
Katso video: Suomen hallitus esittää lähes pakollisia rokotuksia sote-työntekijöille – tästä on kyse

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu korostaa, että pakkorokotusten tulee olla viimeinen oljenkorsi taistelussa koronapandemiaa vastaan. 

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet korosti tänään keskiviikkona ihmisoikeusneuvoston seminaarin videotervehdyksessään, ettei ole pakkorokotusten kannalla. 

Hänestä ne eivät ole missään olosuhteissa hyväksyttäviä.

Pakkorokotuksiin liittyy ihmisoikeusvaltuutetun mukaan merkittäviin ihmisoikeuksiin liittyviä yksityiskohtia, jotka on otettava huomioon ennen kuin rokotukset aloitetaan pakon sanelemana. 

Siksi Bacheletin mukaan maiden, jotka päättävät ottaa pakkorokotukset käyttöön taistelussa koronapandemiaa vastaan, on taattava se, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan. 

– Rokotuksien täytyy noudattaa laillisuuden, välttämättömyyden, suhteellisen ja syrjimättömyyden periaatteita, hän sanoi.

– Ihmisille ei saa missään tapauksessa antaa rokotetta väkisin.

Lisäksi Bachelet korosti, että pakkorokotusten täytyy olla ”välttämättömiä kansanterveydellisten tavoitteiden saavuttamiseksi”. 

– Pakkorokotuksia tulisi harkita vain silloin, jos lievemmät toimenpiteet, kuten kasvomaskien käyttö ja turvaetäisyyksien pitäminen, eivät vastaa tällaisiin tarpeisiin, hän sanoi viitaten kansanterveydellisiin tavoitteisiin.

Pakkorokotuksissa otettava huomioon moni asia

Ennen pakkorokotuksia Bacheletin mukaan maiden on varmistettava myös se, että rokotteet ovat olleet kaikkien saatavilla, riittävän turvallisia ja tehokkaita ja edullisia. 

Pakkorokotustenkin yhteydessä on ihmisoikeusvaltuutetun mukaan otettava huomioon myös se, että on ihmisiä, joille rokotteet eivät lääketieteellisistä ja terveydellisistä syistä sovi. 

Vaikka Bachelet ei olekaan pakkorokottamisen kannalla, hänen mukaansa voi kuitenkin olla perusteltua, että rokotuksia vaaditaan esimerkiksi sairaaloissa tai kouluissa. 

Näin ministeri Krista Kiuru perustelee hoitajien rokotepakkoa 2:21
Hallitus esittää "pakkorokotuksia" sote-alalle: Näin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru perustelee hoitajien rokotepakkoa – katso video!

Lue myös:

    Uusimmat