Ihmisiä kuljettanut bussi räjähti Afganistanissa – pommi-iskut ja väkivallanteot rajussa kasvussa Yhdysvaltojen ilmoituksen myötä

Afganistanissa on tänään tapahtunut jälleen pommi-isku, kun ihmisiä kuljettanut bussi räjähti maan itäosassa sijaitsevassa Zabolin maakunnassa. 

Pommi-iskujen ja väkivallantekojen määrä on lähtenyt Afganistanissa rajuun nousuun sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä sotilasjoukkonsa pois maasta syyskuun 11. päivään mennessä. 

Tämänpäiväisessä bussiin kohdistuneessa iskussa kuoli ainakin 11 ihmistä ja useita kymmeniä loukkaantui. 

Lauantaina Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa sijaitsevan tyttökoulun edustalla räjähti useita pommeja.

Sunnuntaina maan viranomaiset ilmoittivat, että iskun uhriluku on noussut jo 58:aan. Räjähdyksissä loukkaantui yli 150 ihmistä, joista suuri osa oli koulussa opiskelevia tyttöjä. 

Koulussa opiskeleva Zahra Dari oli yhdessä ystävänsä kanssa juuri lähdössä kotiin koulusta, kun ensimmäinen pommi räjähti. 

– Muutamia minuutteja myöhemmin tapahtui kaksi uutta räjähdystä. Ihmiset huusivat ja verta oli kaikkialla, iskusta selvinnyt Dari kertoi medialle myöhemmin sairaalassa.

Darin ystävä kuoli iskussa.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on syyttänyt iskuista Taleban-liikettä, mutta järjestö on itse kiistänyt kaikki siviileihin kohdistuneet iskut.  

Kukaan ei ole vielä ilmoittanut olevansa viimeaikaisten iskujen takana. 

Uhrien perheet ovat syyttäneet sekä Afganistanin hallitusta että länsimaita siitä, etteivät he ole onnistuneet pysäyttämään väkivaltaa ja säilyttämään rauhaa maassa.

Myös Nato on aloittanut sotilasjoukkojen siirtämisen pois Afganistanista.

Lue myös:

    Uusimmat