Historiallinen hetki! Yhdysvallat aloittaa tänään virallisesti joukkojensa vetämisen Afganistanista

Maailmanselittäjät: Jätetäänkö Afganistan talebaneille? 9:00
Katso yllä oleva video: Jätetäänkö Afganistan talebaneille? Näin MTV:n Uutisaamun maailmanselittäjät ruotivat asiaa!

Yhdysvallat aloittaa lauantaina virallisesti joukkojensa vetämisen Afganistanista.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan maassa olevat noin 2  500 amerikkalaissotilasta saadaan vedettyä pois syyskuun 11. päivään mennessä.

Päivällä on suuri symbolinen merkitys, koska silloin tulee kuluneeksi 20 vuotta Yhdysvaltoihin tehdyistä terrori-iskuista, joiden vuoksi Yhdysvallat alun perin hyökkäsi Afganistaniin.

–  Kauhistuttavalla, 20 vuotta sitten tapahtuneella hyökkäyksellä ei voi selittää sitä, miksi meidän pitäisi olla maassa vuonna 2021, Biden on perustellut.

Amerikkalaisjoukkojen liittolaisineen poistuttua maasta monet Afganistanissa pelkäävät talebanien aloittavan uudelleen terrorihallintonsa.

– Jokainen pelkää, että palaamme takaisin Taleban-hallinnon synkkiin päiviin. Taleban on edelleen samanlainen, ei se ole muuttunut. Yhdysvaltojen olisi pitänyt pysyä maassa vielä vuosi tai pari, sanoi yksityisellä radioasemalla Kabulissa työskentelevä Mena Nowrozi.

Vaikka Taleban-taistelijat ovat taannoisen tulitaukosopimuksen jälkeen pääosin pidättyneet hyökkäämästä länsimaisia joukkoja vastaan, verisiä yhteenottoja ja pommi-iskuja Afganistanin viranomaisia vastaan tapahtuu toistuvasti.

Rauhanneuvottelut talebanien ja Afganistanin hallinnon välillä eivät nekään ole juuri edenneet.

Lue myös:

    Uusimmat