”Ihmiset ovat olleet hyvin onnellisia, että saavat apua” – näin etenee Hanna Karttusen ja Jone Nikulan avustusmatka Ukrainan rajalla

Näin Jone Nikulan ja Hanna Karttusen avustusmatka Ukrainan rajalle on sujunut 6:15
Jone Nikula ja Hanna Karttunen raportoivat MTV Uutiset Livelle matkan etenemisestä.

Radiojuontaja Jone Nikula ja hänen vaimonsa, tanssija Hanna Karttunen lähtivät perjantaina kuljettamaan avustustarvikkeita Ukrainan ja Puolan rajalle. Mukana matkassa on tanssinopettaja Helena-Ahti Hallbergin mies Eric Hallberg ja heidän poikansa Anton Hallberg.

Nelikko on matkassa kahdella autolla, jotka on täytetty lääkkeillä ja muilla avustustarvikkeilla. Tällä hetkellä ryhmä on Hrebennen kylässä, noin 20 kilometrin päässä Ukrainan rajasta.

– Emme ole tästä liikkuneet lähemmäksi rajaa, jotta emme ole siellä tiellä, Karttunen kertoo MTV Uutiset Livelle puhelimitse hotelliltaan.

Karttunen kertoo lääketarvikkeiden arvon olevan yhteensä noin 9 000 euroa. Mukana on muun muassa antibiootteja, kipulääkkeitä, vatsalääkkeitä ja haavansidontaan tarvittavia välineitä.

– Ihmiset ovat olleet hyvin onnellisia täällä, että saavat tällaista apua.

Lääkkeitä Lviviin ja Kiovaan

Ryhmällä on paikallinen kontakti, joka hoitaa tarvikkeiden viemisen autollaan rajan ylitse Ukrainan puolelle. Takaisin tullessaan kontaktihenkilö ottaa kyytiin Lvivistä pakenevia ihmisiä, ja tuo heidät Puolan puolelle.

– Tällä hetkellä lääkkeet ovat juuri matkalla Lviviin hänen kyydissään, Karttunen kertoo.

Lääkkeet jäävät Lvivin sairaalaan, josta niitä jaetaan muualle maahan kunkin alueen suurimman tarpeen mukaan.

– Lasten lääkkeet jäävät Lvivin sairaalaan, koska Lvivin kautta kulkee suurin osa EU-alueelle pyrkivistä pakolaisista, Nikula sanoo.

Ensiaputarvikkeet ja kipulääkkeet jaetaan eteenpäin toisen kontaktin avulla Kiovan alueelle. Siellä niitä jaetaan puolustusjoukoille.

Puolan puolella rauhallisempaa

Karttunen kertoo, että Lvivin kaupungissa on hänen tietojensa mukaan ollut Venäjän hyökkäys hyvin lähellä.

– Siellä soi sireenit ja ollaan nyt todellakin varuillaan.

Hrebennessä hotellissa Ukrainasta paenneita siviileitä ei puolestaan ole pariskunnan mukaan näkynyt. Ilmapiiri on muutenkin ollut viikonlopun aikana rauhallinen.

– Kävimme kysymässä, että voimmeko auttaa paikallisessa vastaanottokeskuksessa. Siellä oli hyvinkin rauhallinen tunnelma, eikä siihen ollut tulossa pihaan mitään suurempia lastejakaan.

Karttusen ja Nikulan puolalaiskontaktin mukaan rajalla on ollut menneenä viikonloppuna hiljaisinta kahteen viikkoon.  

– Toisaalta, nyt samaan aikaan Harkovasta pääsi lähtemään juna eilen illalla. Se on suhteellisen täynnä ihmisiä, ja se pysähtyy jokaisella pysäkillä keräämään lisää ihmisiä kyytiin.

Lue myös:

    Uusimmat