Tanssija Hanna Karttunen ja radiojuontaja Jone Nikula ajavat avustustarvikkeita Ukrainan rajalle

Jone Nikula ja Hanna Karttunen aloittavat avustusmatkansa Puolan rajalle – MTV seuraamassa lähtöä Länsisatamassa 8:34
Katso videolta avustusjoukon tunnelmat juuri ennen matkalle lähtöä.

Suomalaisnelikko on viemässä Ukrainan ja Puolan rajalle avustustarvikkeita ja kyyditsemässä takaisin päin maasta paenneita ukrainalaisia.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Koreografi ja tanssija Hanna Karttunen ja tämän aviomies, radiojuontaja Jone Nikula ovat lähdössä tanssinopettaja Helena-Ahti Hallbergin miehen Eric Hallbergin ja näiden pojan Anton Hallbergin kanssa avustusretkelle Puolan ja Ukrainan rajalle.

Matkaan lähdetään kahden auton voimin, jotka on täytetty erilaisilla avustustarvikkeilla. Karttunen kertoo, että Ahti-Hallberg järjesti avustusretken autot heidän käyttöönsä.

MTV Uutiset Live haastatteli Helsingin Länsiterminaalissa juuri Tallinnan laivaan nousemassa olevan joukon.

Puolalaisen tanssijan yhteydenotto muutti suunnitelmaa

Karttunen kertoo tehneensä paljon töitä Ukrainassa, jonka lisäksi hänellä on siellä myös useita oppilaita: nuoria tanssijoita, ammattilaisia ja kollegoita.

– Aloin miettiä, että miten voisin auttaa heitä, suoraan ukrainalaisiin tuttuihinsa yhteydessä ollut Karttunen selittää. 

Pommisuojista vastanneet ukrainalaiset kertoivat tilanteestaan ja halustaan paeta pois maasta.

– Ajateltiin että otetaan kaksi autoa ja lähdetään hakemaan heitä sieltä Puolan ja Ukrainan rajalta.

Projekti lähti kuitenkin kasvamaan, kun Karttuseen otti yhteyttä puolalainen tanssija, joka ajaa itse Puolan rajalta Lvivin kaupunkiin vieden sinne lääkkeitä ja tuoden sitten ihmisiä Ukrainan ja Puolan rajalle.

Puolalaisella tanssijalla on niin sanottu "Green pass", minkä turvin hän pääsee ylittämään rajaa. Tämä oli kertonut Karttuselle, että paikan päällä Ukrainassa on huutava pula lääkkeistä ja hänellä on suora yhteys Lvivissä sijaitsevaan sairaalaan, johon lääkkeet voisi kuljettaa.

– Koko projekti lähti siitä sitten kasvamaan. Olin yhteydessä amerikkalaisiin tanssijoihin ja ystäviini. Aloitimme keräyksen ja nyt autossa on lähemmäs 9000 euron arvosta lääkkeitä, Karttunen kertoo.

Lääkkeissä on lääkärin määräämiä antibiootteja sekä farmaseutin tekemän listan perusteella valittuja, monipuolisesti eri tilanteisiin sopivia lääkkeitä.

Takaisinpäin tarjotaan kyyti halukkaille

Kun autot on purettu avustustarvikkeista Puolan ja Ukrainan rajalla, takaisin ei ole tarkoitus tulla "tyhjin käsin". Karttunen kertoo, etteivät he vielä tarkalleen ottaen tiedä, keitä autossa on matkustamassa takaisin Suomeen päin, sillä tilanne rajalla elää jatkuvasti.

Suomessa tilanne on Karttusen mukaan järjestetty tanssijayhteisön ja ystävien kesken niin, että Ukrainasta pakenevia majoitetaan omiin koteihin ainakin väliaikaisesti.

Jone Nikula kertoo, että kummassakin autossa on kaksi kuskia, joita välillä matkan aikana sitten vaihdellaan. Tarkoituksena olisi olla määränpäässä lauantaina iltapäivällä.

– Pyritään siihen, että tankataan kun tarvitsee ja vaihdetaan kuskia kun alkaa haukotuttamaan, Nikula summaa.

Takaisin palataan Nikulan mukaan sitä tahtia, kuin kyyditettävät haluavat – kaikki eivät välttämättä halua päästä edes Suomeen asti, vaan jäävät mahdollisesti mieluummin sotilasliitto Natoon kuuluviin Baltian maihin. 

Katso pääkuvan videolta, millaisia avustustarvikkeita autot kuljettavat ja mitkä ovat avustusjoukon tunnelmat juuri ennen matkalle lähtöä.

Lue myös:

    Uusimmat