Mainos

”Ihmiset huokailevat ja katsovat vihaisesti, jos vauva itkee bussissa” – mikä aikuisia vaivaa?

7:58

Kun Ronja Leskisen viisikuukautinen Viivi-vauva itkee bussissa, aikuiset ihmiset alkavat usein huokailla ja katsoa vihaisesti. Huomenta Suomessa ihmeteltiin asennetta ja toivottiin siihen muutosta esimerkiksi tänään ensimmäistä kertaa vietettävän vauvan päivän myötä.

Suomeen perustettiin pari vuotta sitten yhdistys nimeltä VauvaSuomi ry. Se on eräänlainen ”pro vauva -liike”.

– Totesimme, että vauvat joutuvat meidän yhteiskunnassamme vähän häivytetyksi. Yllättävän paljon on huonoa käytöstä pieniä vauvoja ja heidän vanhempiaan kohtaan. Ei ole enää sellaista ymmärrystä siitä, että vauva on omanlaisensa yksilö ja itkee eikä sillä lailla käyttäydy vielä samalla lailla kuin me aikuiset, VauvaSuomen puheenjohtaja Merja-Maaria Turunen kertoo Huomenta Suomessa.

Viisikuukautisen Viivin äiti Ronja Leskinen kertoo tunnistavansa vihamielisen asenteen.

– Aika helposti unohtuu, että vauvat eivät pysty oikein muulla tavalla kuin itkulla ilmaisemaan itseään. Se sitten saattaa inhottaa ja ärsyttää tuolla busseissa sun muualla. Aika usein, jos esimerkiksi bussissa alkaa itku, ihmiset alkavat huokailemaan ja katsovat vihaisesti. Se tuntuu aika inhottavalta, kun itse kuitenkin koittaa vain auttaa sitä vauvaa, Leskinen sanoo.

Turunen pitää kehitystä kurjana.

– On yllättävää, että ihmiset ovat niin omista lähtökohdistaan lähteviä, että ymmärrys siihen, että toinen on erilainen ja pieni, on muuttunut.

Turunen toivoo, että vauvoista tulisi yhteinen, iloinen juttu. Siksi tänään Suomessa vietetään ensimmäistä kertaa vauvan päivää. Tulevaisuudessakin päivää juhlitaan aina syyskuun viimeisenä perjantaina.

Mitä kaikkea ohjelmaa vauvan päivänä on? Katso video ylhäältä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.