Ihmisen taudit voivat tarttua myös lemmikkiin, mutta se on harvinaista – "Koirat eivät tätä tautia käy Italiasta tai Kiinasta hakemassa, vaan ihmiset sitä levittävät"

Tarttuuko virus lemmikkeihin? Ovatko astmaatikot vaarassa? Vastaamme nyt MTV Uutisten lukijoiden koronaviruskysymyksiin 9:34
MTV Uutiset Live etsi vastaukset lukijoiden kysymyksiin koronaviruksesta.

Jotkut influenssat ja vatsataudit voivat tarttua ihmisestä lemmikkiin, mutta tartuntatautien leviäminen ihmisten ja lemmikkieläinten välillä on harvinaista.

Hongkongissa koronavirustartunnan saaneiden ihmisten lemmikkien ilmoitettiin loppuviikosta joutuvan karanteeniin, kun oireettomalta koiralta löytyi viranomaisten mukaan koronavirus.

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan ei tarvitse olla huolissaan siitä, että koronavirus leviäisi lemmikkien välityksellä. Myöskään kausi-influenssoilla ei ole tapana tarttua lemmikkeihin.

– Influenssavirus on muuntautumiskykyinen. Yleensä ne ovat tiettyyn lajiin sopeutuneita ja on enemmän satunnaista, että ne pystyvät tarttumaan lajista toiseen, sanoo yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu Ruokavirastosta.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti ei pidä erityisen hämmästyttävänä sitä, jos koronavirus siirtyisi myös koiraan.

– Se on lepakoiden virus ja päätynyt myös muurahaiskäpyyn, kaikki me olemme nisäkkäitä, hän toteaa.

Hän ei kuitenkaan usko, että lemmikkitartunnalla olisi merkitystä koronaviruksen leviämiseen.

– Jos se joskus tarttuu koiraan, se on mielenkiintoista ja tätä olisi hyvä tutkia lisää. Koirat eivät tätä tautia käy Italiasta tai Kiinasta hakemassa, vaan ihmiset sitä levittävät.

"Karanteeni ei perustu näyttöön"

Vapalahti katsoo, että jos koirat ja kissat levittäisivät koronavirusta, se olisi jo huomattu. Lemmikkien pistäminen koronakaranteeniin Hongkongissa ei hänestä perustu tieteelliseen näyttöön.

Eläinlajien välillä on eroa siinä, miten eri influenssat voivat niihin tarttua. Ihmisen influenssa voi tarttua sikaan ja siasta ihmiseen, mutta muihin lajeihin lajirajat ovat Vapalahden mukaan korkeammat. Esimerkiksi lintujen lämpötila on korkeampi kuin ihmisten ja vain tietyt influenssatyypit voivat siirtyä villilinnuista muihin eläimiin.

Tartuntojen mahdollisuus lajien välillä liittyy siihen, millaisia reseptoreita eri lajien hengitysteissä on. Esimerkiksi hiiret ja rotat eivät juuri infektoidu koronavirukselle, joten niitä ei voida käyttää taudin tutkimisessa, jollei niitä muokata geneettisesti. Sen sijaan freteillä tutkiminen onnistuu.

Salmonella voi sairastuttaa koiran ja omistajan

Kiviruusun mukaan riskiä tartuntatautien jakamisesta lemmikin kanssa ei yleensä ole. Koira saattaa kuitenkin joissain tapauksissa saada esimerkiksi ihmisen mahataudin, tuberkuloosin tai salmonellan.

– Jos molemmat oireilevat, kannattaa tutkia, voisiko jostain samasta olla kyse. Vaikka salmonellasta, sanoo Kiviruusu. 

Lemmikeillä on Kiviruusun mukaan hyvin vähän sellaisia tarttuvia tauteja, jotka olisivat ihmisille vaarallisia. Tunnettuja lemmikistä ihmiseen tarttuvia tauteja ovat muun muassa raivotauti eli rabies, jota ei kotoperäisenä Suomessa enää tavata, sekä kissan välittämä toksoplasmoosi.

Koiran suussa voi puolestaan olla capnocytophaga canimorsus -bakteeria. Se on harmiton koiralle, mutta saattaa aiheuttaa ihmiselle vakavan infektion. Lemmikistä ihmiseen voivat siirtyä myös erilaiset loiset ja punkit kuten ilmaston lämmetessä yleistyneet puutiaiset.  

Lue myös:

    Uusimmat