Rottien levittämä bakteeri tappaa koiria Ruotsissa – eläimille tuskallinen tauti voi tarttua myös ihmiseen

0:59
Näin toimii suomalainen rottien älyloukku.

Etelä-Ruotsin koirien keskuudessa leviää uusi epidemia, leptospiroosi. Asiasta uutisoivan Aftonbladet-lehden mukaan bakteeria levittävät rotat virtsaamalla lätäköihin.

Bakteeri aiheuttaa koirilla tyypillisesti maksa- tai munuaistulehduksen, ja tauti voi johtaa tuskalliseen kuolemaan.

Leptospira-bakteeri on hyvin tarttuva, ja tunkeutuu elimistöön usein limakalvojen kautta. Tartunta saadaan tavallisimmin suun kautta tai sisäänhengitysilman välityksellä. Sairastuneen eläimen virtsa levittää tautia tehokkaasti. 

Leptospiroosia tavataan kaikkialla maailmassa yleisesti, ja sitä levittävät etenkin rotat ja muut jyrsijät.

Eniten tautitapauksia on subtrooppisen tai trooppisen ilmaston maissa. Ilmastokriisin uskotaan vaikeuttavan tilannetta tulevaisuudessa myös esimerkiksi Euroopassa. 

Tautia voi esiintyä kaikilla nisäkäslajeilla, ja se tarttuu eläimistä myös ihmiseen. Ihmiselle se aiheuttaa influenssaa muistuttavan kuumetaudin.

Kolme koiraa kuollut Gotlannissa muutaman viikon aikana

Ruotsalaisen TV4:n mukaan muutaman viime viikon aikana jo kolme koiraa on kuollut leptospiroosiin Gotlannissa.

Viime vuosina tapauksia on ilmaantunut Etelä-Ruotsissa kaiken kaikkiaan yhä enemmän. 

– Vuonna 2019 meillä oli ensimmäinen tapauskertymä, mutta sitä ennen tautia havaittiin hyvin harvoin, gotlantilainen eläinlääkäri Ulrika Sjösten kertoo Aftonbladetille.

Voiko koira enää juoda lätäköstä?

Kun rotat virtsaavat seisovaan veteen tai kosteaan maahan, ne jättävät jälkeensä bakteereja. Koirat voivat saada taudin juotuaan vettä.

Aina oireet eivät ole vakavia, ja tautia voidaan hoitaa antibiooteilla.

– Mutta joskus on ollut niin vakavia elinvaurioita, että niitä ei voi korjata, Sjösten sanoo.

Sjösten uskoo, että taudin pysäyttäminen Ruotsissa ei ole enää todennäköistä. Pikemminkin siihen on erityisesti Etelä-Ruotsin koiranomistajien totuttava leutojen syksyjen myötä.

– Tartuntoja on vaikea estää, koska koirat juovat lätäköistä ja muista seisovista vesistä ja toisaalta rottia on kaikkialla.

Tautiin on rokote

Koirat voidaan rokottaa leptospiroosia vastaan. Rokotetta suositellaan koirille, jotka matkustavat maihin, joissa tartunta on yleinen, kuten Baltian maihin tai Keski- ja Etelä-Eurooppaan. 

Rokotus antaa Evidencian tiedotteen mukaan suojaa kliinistä tautia vastaan, mutta ei estä mahdollista bakteerin kantajuuden kehittymistä. Tartunnan saanut koira voi rokotuksesta huolimatta erittää leptospira-bakteeria.

Ulrika Sjösten toivoo, että koiria rokotettaisiin aiempaa enemmän koiria tautia vastaan, jotta tauti ei tarttuisi myöskään ihmisiin. Rokotus tulee uusia vuosittain.

– Se ei suojaa täysin tartunnalta ja kaikilta muunnelmilta, mutta se suojaa vakavalta sairaudelta ja kuolemalta tässä nyt nähdyssä versiossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja