Ihmisen itsemurha-ajatukset voi todeta aivojen magneettikuvauksella: "Pystymme todentamaan, jos henkilö tuntee vihaa, surua tai iloa"

Teknologian edistysaskeleet mahdollistavat aivotoiminnan ymmärtämisen ja havainnoimisen nyt entistäkin tarkemmin. Tutkijoiden mukaan toiminnallisella magneettikuvauksella eli funktionaalisella magneettikuvauksella voidaan havaita muun muassa henkilön itsemurha-ajatuksia.

Yhdysvaltain sairauksia valvovan ja ehkäisevän viranomaisen (CDC) mukaan itsemurha on yksi yleisimmistä kuolinsyistä Yhdysvalloissa.

Mielenterveyteen erikoistuneen tohtori Marcel Justin mukaan ihmisten aivot ovat yleisesti ottaen lähes likinäköisiä. Poikkeavuutta esiintyy kuitenkin niiden ihmisten aivoissa, joilla on itsemurha-ajatuksia.

– Juuri sitä mielenterveyshäiriöt aiheuttavat. Ne muuttavat ihmisen ajatustapaa. Luulenkin, että pystymme havaitsemaan nuo muutokset aivoissa tämän uuden menetelmän (funktionaalinen magneettikuvaus) avulla.

Aivojen toiminta muuttuu, kun ihminen miettii kuolemaa

Videolla havainnollistetaan, mitä aivoissa todella tapahtui, kun ihminen mietti sanaa ”kuolema”. Testiin osallistui kaksi henkilöä.

Toisella henkilöistä oli ollut itsetuhoisia ajatuksia ja toisella ei. Magneettikuvauksen avulla itsetuhoisen ihmisen aivoissa havaittiin selkeä muutos.

34 henkilön testiryhmä

Testi toteutettiin myös laajemmalle ryhmälle, 34 henkilölle. Testattavat oli jaettu kahteen 17 hengen ryhmään. Toisella ryhmällä ei ollut koskaan ollut itsetuhoisia ajatuksia, kun taas toisella ryhmällä oli, joista lisäksi yli puolet oli yrittänyt itsemurhaa.

Tutkimuksessa ilmeni selkeitä eroja osanottajien aivotoiminnoissa. Huomattavin ero näkyi silloin, kun henkilö mietti kuolemaa.

– Pystymme todentamaan, mikäli henkilö tuntee vihaa, surua tai iloa. Pystymme myös sanomaan, mitä numeroa ihminen miettii.

Tohtori Justin toteuttaman menetelmän avulla voitiin osoittaa 90 prosentin varmuudella ne henkilöt, joilla oli ollut itsetuhoisia ajatuksia tai jotka olivat yrittäneet itsemurhaa.

Apuna hoitomuotojen parantamisessa

Yhdysvaltain mielenterveyteen keskittyvän tutkimuslaitoksen National Institute of Mental Health (NIHM) tohtori Joshua Gordonin mielestä funktionaalisen magneettikuvauksen tulokset voisivat puolestaan johtaa hoitomuotojen kehittämiseen.

– Kun ymmärrämme neurobiologian perustan paremmin, niin voimme kehittää hoitojamuotoja entistä paremmiksi.

Kehitys jatkuu

Tohtori Just toivookin, että magneettikuvausta voitaisiin vastaisuudessa hyödyntää myös muiden mielenterveyshäiriöiden tutkimiseen, kuten masennukseen ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.

National Institute of Mental Health myönsi tutkija Marcel Justille 3,8 miljoonan dollarin apurahan tutkimusten jatkamiseksi.

Lähde: KameraOne

Lue myös:

    Uusimmat