Ihalainen raivoissaan eläkepäätöksestä: Ei näin voi toimia!

Kuva: MTV3

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen on raivoissaan hallituksen yksipuolisesta päätöksestä nostaa asteittain vanhuuseläkkeen alaikärajaa nykyisestä 63 vuodesta 65 vuoteen.

- Koko työeläkehistoriassa kaikki isot ratkaisut ja vastuunkanto on tehty työmarkkinajärjestöjen ja toisaalta hallituksen yhteistyönä. Hallitusohjelmassa lukee nytkin selkeästi, että työeläkeasioita ja uudistuksia hallitus valmistelee yhteistyössä keskeisten työmarkkinajärjestöjen kanssa. Hallitus rikkoi omaa ohjelmaansa tai sitten se on muuttanut tätä periaatetta. Tämä on iso politiikkamuutos, että tehdään yksipuolisia päätöksiä näin merkittävistä asioista, Ihalainen kummastelee MTV3:n Huomenta Suomessa.

Eläkeiän nosto ei Ihalaisen mukaan ole edes vastaus talouskriisiin.

- Tämä esitys, että eläkeikää nostetaan asteittain, on väärä toimenpide. Itseasiassa sen vaikutukset eivät ole työllisyysastetta parantavia, vaan sitä käytännössä heikentäviä. Kun tässä kehysriihessä tai poliitiikkariihessä piti etsiä eväitä syvenevästä talouskriisistä ja työttömyskriisistä ulospääsyyn, niin tästä tuli työeläkkeiden leikkausriihi. Tämä on surullista, ja kertoo tietysti siitä, onko talouspolitiikan kriisin hoito hallinnassa enää hallituksella.

Ihalainen sanoi myös, että pohjanoteeraus esityksessä on se, että sillä tehtäisiin tulppa työperäiseen maahanmuuttoon.

- Tämä kertoo, millaisilla poliittisilla argumenteilla tehdään vakavaa asiaa. Kaikki asiaa arvioineet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että eläkeiän nostaminen ei ole ratkaisu, vaan ongelman ydinhän on siinä, että työelämässä täytyy tapahtua jotain, että ihmiset oikeasti voivat olla pidempään töissä. Se liittyy kohteluun, osaamiseen ja jaksamiseen. Näitä eväitä tässä esityksessä ei löydy, listasi Ihalainen.

Ihalainen myös arvosteli pääministeri Matti Vanhasta ylimielisestä ja naureskelevasta asenteesta työmarkkinajärjestöihin.

Ihalaisen mukaan työmarkkinajärjestöjen yhteistyö hallituksen kanssa tulevaisuudessa hankaloituu merkittävästi yksimielisen päätöksen takia.

Lue myös:

(26.2)

(26.2.)

(26.2)

Lue myös:

    Uusimmat