Icehearts-joukkue rauhoitti villin Samuelin läpi koulun omalle alalle – ilman toimintaa oma paikka maailmassa voisi olla kysymysmerkki

9:12
Näin koronatilanne iskee nuorten elämään, kertoo Icehearts-kasvattaja Nelli Niemelä.

Samuel Karlsson on yksi heitä, jotka ovat kasvaneet aikuisiksi Icehearts-järjestön toiminnassa.

Icehearts tekee ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä joukkueurheilun kautta, ja sen piirissä on 750 lasta ja nuorta, muodostaen 54 eri joukkuetta. Joukkueiden ydinporukka kootaan sosiaalitoimen ja koulun kanssa tukea tarvitsevista 6–7-vuotiaista nuorista, jotka saavat tukea esimerkiksi koulutaipaleella. Ajan myötä joukkue kasvaa.

Viiden jälkeen -ohjelmassa Karlsson kuvailee nuorta itseään villiksi, jolla oli vaikeuksia keskittymisessä ja kuuntelemisessa. Iceheartsin pariin hän päätyi jalkapallojoukkueeseen kuuluneen ystävänsä kautta. Joukkueen mukana elämään tuli joukkueen kasvattaja Vellu, jota Samuel kuvailee tueksi ja turvaksi, joka ei hyväksynyt pelleilyä, mutta ei tuominnut nuoria suoriltaan.

Yläasteen jälkeen Samuel ei päässyt kouluun, mutta Iceheartsin kautta löytyi oppisopimusmahdollisuus. Nykyään hän työskentelee iltapäiväkerhossa ja auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

– Todennäköisesti en olisi tällä alalla töissä tai olisi voinut olla todella paljon vaikeammat polut, hän sanoo.

– Se voisi olla kysymysmerkki, mitä tekisin nyt, hän pohtii elämäänsä mahdollista kulkua ilman Iceheartsia.

Nyt oma ala on kuitenkin löytynyt.

Icehearts-kasvattaja: Parasta on nähdä työn tulos

Yhden Icehearts-joukkueen taival kestää 12 vuotta, ja nuoret tulevat kasvattajalle tutuiksi. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Iceheartsin kasvattaja ja tyttötyön kehittäjä Nelli Niemelä sanoo, että parasta toiminnassa on nähdä työnsä tulos.

Esimerkkinä hän kertoo erään nuoren, jonka koulumotivaation eteen oli tehty hartiavoimin töitä. Nyt nuori kertoo, ettei malta odottaa peruskoulun päättymistä, sillä oma jatko-opiskelupaikka siintää mielessä kirkkaana.

– Hän oli niin täynnä intoa, se oli tosi hieno juttu, Niemelä kuvailee.

Videolla Niemelä kertoo, miten koronatilanne näkyy Icehearts-nuorissa ja joukkueiden toiminnassa yleensä. Jos joukkueen nuori ei vastaa, menee kasvattaja vaikka kotiovelle asti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja