Mainos

Iäkkäät naiset kärsivät seksuaalisesta väkivallasta

Iäkkäät naiset joutuvat varsin usein seksuaalisen väkivallan uhriksi, kertoo tuore kyselytutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoiman tutkimuksen mukaan seksuaalista häirintää tai väkivaltaa on kokenut kuluneen vuoden aikana noin viisi prosenttia yli 60-vuotiaista suomalaisnaisista. Väkivallan tekijä on yleensä naisen puoliso.

Tutkija Minna-Liisa Luoman mukaan luku on suurempi kuin 18-74-vuotiailla naisuhritutkimuksissa. Luomasta tämä on yllättävää ja kertoo todennäköisesti maailman muuttumisesta.

- Nykynaiset ovat tietoisempia oikeudestaan fyysiseen koskemattomuuteen, Luoma arvelee.

Noin puolet seksuaalisesta väkivallasta on yrityksiä pakottaa yhdyntään. Lisäksi naiset kärsivät häiritsevästä koskettelusta ja seksipuheista.

Tutkimuksen mukaan noin neljäsosa iäkkäistä suomalaisnaisista on kohdannut vuoden aikana jonkinlaista väkivaltaa. Yleisintä on henkinen väkivalta kuten haukkuminen, vähättely ja läheisistä eristäminen.

Fyysistä väkivaltaa on kokenut alle kolme prosenttia vastanneista.

6,5 prosentilla naisista on kokemuksia niin sanotusta taloudellisesta väkivallasta eli esimerkiksi siitä, että lapset tai mies käyttävät hyväksi taloudellisesti tai kiristävät ja varastavat rahaa. Taloudelliseksi väkivallaksi laskettiin tutkimuksessa myös tilanne, jossa nainen ei saanut päättää omien rahojensa käytöstä.

Naiset vaikenevat jopa vuosikymmeniä kestävästä väkivallasta

Tutkijan mukaan iäkkäät naiset vaikenevat usein väkivallasta.

- Iäkkäisiin naisiin kohdistuva väkivalta päätyy harvoin poliisien ja sairaaloiden tilastoihin, koska vanhukset eivät hae herkästi apua. Väkivallasta ei ole helppo puhua edes läheisille ihmisille, koska se koetaan häpeällisenä, Luoma sanoo.

Iäkkäät naiset joutuvat väkivallan uhriksi yleensä kotona. Tyypillistä on, että se on pitkäkestoista ja jatkuu jopa vuosikymmeniä.

Kysely lähetettiin Suomessa kesällä 1700:lle kotona asuvalle naiselle, joista 40 prosenttia vastasi. Vastaavanlainen tutkimus tehtiin myös Belgiassa, Liettuassa, Itävallassa ja Portugalissa. Vastaajat olivat 60-97-vuotiaita.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.