Iäkäskin siittiö voi saada aikaan onnistuneen raskauden – syy voi piillä munasolun "supervoimassa"

Klitoris onkin peniksen "serkku"! 1:05
KATSO MYÖS VIDEO: Klitoris on peniksen "serkku", mutta miten? Gynekologi ja synnytyslääkäri Kia Lampi vastaa.

Siinä missä naisilla hedelmällisyys ja mahdollisuus saada lapsia hiipuu noin 38–42-vuotiaana, eikä raskaus omilla munasoluilla yleensä enää ole mahdollinen 42–44-vuotiaana, voivat miehen siittiöt onnistua hedelmöittämään munasolun vielä, kun mies on saavuttanut 70 tai 80 vuoden iän. Taustalla on todennäköisesti munasolun "supervoima".

Munasolujen kyky hedelmöittyä ja kehittyä sikiöksi hiipuu pikkuhiljaa naisen ja muiden munasarjallisten ikääntyessä. 

Käytännössä raskaaksi tuleminen omilla munasoluilla on lähes mahdotonta jo 42–44-vuotiaana ja munasolujen tuotanto lakkaa täysin vaihdevuosien alkaessa.

Suomalaisnaisilla vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana.

Myös miesten ja muiden peniksellisten siittiöt ikääntyvät, mikä alkaa vaikuttaa siittöiden DNA:han miehen ollessa noin 45–50-vuotias. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mies ei enää pystyisi tulemaan isäksi. 

Nuorella munasolulla on korjaava "voima"

Ensinnäkin miehillä siittiöiden tuotanto jatkuu aina kuolemaan saakka.

Mutta selitys sille, miksi vielä iäkäskin siittiö voi saada aikaan onnistuneen raskauden, löytyy munasoluista, kertoo lapsettomuuslääkäri Marika Mikola Dextra Hedelmällisyysklinikalta.

Samoin kuin kaikissa kudoksissa, myös siittiöiden DNA:ssa tapahtuu vanhenemista ja sitä myötä muutoksia. Vaikka siittiöiden DNA vanhenee, eikä ole enää niin hedelmöityskykyinen, voi hedelmöittyminen edelleen tapahtua.

– Jos miehen kumppani on nuori eli munasolut ovat hedelmöityskykyisiä, pystyy munasolu osittain kompensoimaan siittiön ongelmia, Mikola kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat