Hyviä uutisia: Yhä harvempi mies sairastuu ja kuolee tähän yleiseen syöpään

Eturauhassyöpä ei aina oireile 6:00
Eturauhassyöpä ei aina aiheuta oireita.

Maailmanlaajuinen katsaus osoittaa, että eturauhassyöpään sairastuminen ja tautiin kuoleminen on vähentynyt suurimassa osassa maailmaa. Tulokset esiteltiin American Association for Cancer Research -syöpäjärjestön vuotuisessa tapaamisessa.

Syitä myönteiselle kehitykselle ovat eturauhassyövän parempi tunnistaminen, hoitomuotojen parempi saanti ja geneettiset tekijät, tutkijat kirjoittavat tiedotteessa.

Huolimatta suotuisasta trendistä eturauhassyöpä on kuitenkin edelleen maailman toiseksi diagnosoiduin syöpä, joka tappaa maailmanlaajuisesti kuudenneksi eniten miehiä kaikista syövistä.

Suotuisaa kehitystä maailmanlaajuisesti

Tutkijat tarkastelivat eturauhassyöpään sairastumisten ja taudista johtuvien kuolemien määrää käyttämällä viimeisintä Kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen ja Maailman terveysjärjestön tarjoamaa dataa.

Eniten eturauhassyöpään sairastuminen näytti kasvaneen Bulgariassa ja vähiten Yhdysvalloissa. Kuolleisuus oli laskenut neljässätoista maassa yhteensä 71 analysoidusta valtiosta ja säilynyt vakaana 54 maassa.

Tutkijat olivat positiivisesti yllättyneitä, että moni maa oli saavuttanut vakaan tason eturauhassyöpätapauksissa. Seuraavina vuosina toiveissa on, että kansainvälisten asiantuntijajärjestöjen avulla yhä suuremmassa osassa valtioita sairastavuus ja kuolleisuus eturauhassyöpään pienenisivät edelleen.

PSA-testi paljastaa eturauhassyövän 

Tutkimusta johtanut MaryBeth Freeman sanoo, että löydökset vahvistavat PSA-testauksen merkitystä. PSA eli prostataspesifinen antigeeni on eturauhassolujen tuottama proteiini, jonka pitoisuus kasvaa eturauhassyövän yhteydessä. Freeman ottaa esimerkiksi Yhdysvallat, joissa eturauhassyöpätapaukset lisääntyivät vuosina 1980–1990, kunnes lähtivät laskuun 2000-luvun puolivälissä pitkälti PSA-testauksen lisääntymisen myötä.

Osa asiantuntijoista uskoo PSA-testauksen johtavan eturauhassyöpädiagnoosien lisääntymiseen ja sairauden ylihoitamiseen tapauksissa, joissa kasvain ei koskaan aiheuttaisi oireita. Tällöin hoito voi aiheuttaa monelle haittoja ilman hyötyjä. Freemanin mukaan potilaiden tulisi saada keskustella PSA-testauksen hyödyistä ja haitoista lääkärien kanssa.

Lähteet: AACR, CNN

Lue myös:

    Uusimmat