Mainos

Hyvät talousuutiset rohkaisivat kansan kuluttamaan – autokauppa selvässä nousussa: "Jos ei koskaan tee mitään, mitään ei saa"

1:59

Kuluttajien luottamus talouteen on tällä hetkellä vahvalla pohjalla. Yksityinen kulutus kasvaa tänä vuonna jopa nopeammin kuin käytettävissä olevat reaalitulot, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

– Tämä on aika tyypillistäkin, että kun luottamus talouteen kohenee. Ihmiset ovat kenties olleet varovaisempia. Sen jälkeen he alkavat käyttää jälleen enemmän rahaa erilaisiin kestokulutustavaroihin, Heiskanen arvioi.

Heiskasen mukaan esimerkiksi asumiseen liittyvät hankinnat ovat selvässä kasvussa, koska rakennusalalla on mennyt lujaa.

– Sitten myöskin muut kestokulutustavarat. Autokauppa on kasvanut verrattain hyvin ja niin edespäin. 

Heiskasen mukaan kulutusta rahoitetaan muun muassa laskusuhdanteen aikana kerrytetyillä säästöillä sekä uusilla lainoilla. Heiskanen toteaa, että myös kotitalouksiin kertynyt varallisuus on korkeimmalla tasolla vuosiin.

Pääekonomisti arvelee myönteisen kulutusvireen jatkuvan myös lähivuosina, vaikka palkkojen ei odotetakaan nousevan merkittävästi.

Autokauppa piristyy

Helsingissä autokaupasta tavoitettu Kirsi Silvennoinen uskoo vankasti, että talouden suunta on nyt selvästi ylöspäin. Hän oli haastatteluhetkellä ostamassa uutta menopeliä.

– Kyllä näkee selvästi kun itse olen kaupan alalla, että ihmiset ovat lähteneet kuluttamaan enemmän ja kyllä omienkin rahojen osalta miettii, että uskaltaa vaihtaa esimerkiksi uuteen autoon.

– Kyllä sitä aika paljon miettii, kuinka paljon vaihtoarvoa (autolla) on ja kuinka paljon tuosta tippuu arvo, mutta jos ei koskaan tee mitään, mitään ei saa, hän summaa.

Veho Herttoniemen myyntijohtajan Tero Pulkkisen mukaan ihmiset tekevät nyt helpommin ostopäätöksiä eikä auton ostamista vatvota niin kauan kuin viime vuosina.

– Ihmisiä on pikkuisen enemmin liikkeellä ja ennen kaikkea he tulevat sitten aidosti kaupoille. Uskon, että positiivinen vire jatkuu ja kauppa käy. Ihan niihin huippuvuosiin, joita joskus elettiin, en ihan usko.

Autoala ennustaa, että tänä vuonna ensirekisteröidään 120 000 uutta autoa. Ala povaa ensi vuodelle jo 125 000 ensirekisteröityä autoa. Vielä toissavuonna ensirekisteröintejä oli vajaat 109 000.

Pulkkisen mukaan myös autoalan uudet tilaukset ovat kasvussa. Tällä tarkoitetaan seköätehdastilauksia että varastossa olevia autoja, joita ei ole vielä toimitettu asiakkaille.

– Selvästi huomaa, että meilläkin esimerkiksi Mercedeksen tilauskanta on yli 40 prosenttia suurempi kuin viime vuonna tähän aikaan. Tämä tarkoittaa, että se näkyy seuraavien kuukausien aikana ensirekisteröinneissä.

Suomen Pankin kesäkuussa antaman ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,1 prosenttia. Ensi vuodelle pankki povaa 1,7 prosentin kasvua. Vuonna 2019 kasvu hidastuu ennusteen mukaan 1,4 prosenttiin.

Noususuhdanne on vahvistunut, ja Suomen talouskasvun pohja on ennusteen perusteella laajenemassa yksityisen kysynnän lisäksi vientialalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.