Mainos

Hyvästit myytille Himalajan lumimiehestä – Tutkijat: Pelätty jeti onkin karhu

Tarina Himalajalla asuvasta jetistä, mystisestä lumimiehestä, on pelkkä myytti, sanovat tutkijat. Tuoreen tutkimuksen mukaan pelätty jeti on todellisuudessa karhu, tai oikeastaan kolme eri karhua: Aasialainen mustakarhu, tiibetiläinen ruskeakarhu ja Himalajan ruskeakarhu.

Royal Society journal Proceedings B -julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan jokainen näistä lajeista asuu eri alueilla Himalajan rinteillä ja luultavasti niistä jokaisen edustajaa on jossain vaiheessa pidetty villinä elävänä lumimiehenä.

– Tutkimuksemme viittaavat vahvasti siihen, että jetilegendan takana ovat todeliisuudessa paikalliset karhut, sanoo johtava tutkija Charlotte Lindqvist Buffalon yliopistosta sanoo The Guardian -lehdessä.

Tutkimus ei ole ensimmäinen laatuaan, mutta siihen on koottu ennennäkemätön määrä erilaista karhuteoriaa tukevaa todistusaineistoa kuten luita, hampaita, ihoa, karvoitusta ja ulostenäytteitä. Ympäri maailmaa kerätyt näytteet, joiden on sanottu olevan jetin jäänteitä, ovat peräisin 23 eri karhusta.

– Himalajan eri alueilla asuvat kaksi ruskeakarhun alalajia ovat jakautuneet noin 650 000 vuotta sitten jääkauden aikana. Ne ovat eläneet eristyksissä toisistaan, vaikka niiden välinen välimatka on ollut pieni, Lindqvist sanoo.

Jetimyytti on elänyt vahvana vuosisatoja ja lumimiestä on myös esity Himalajan rinteiltä. Vaikka todisteet viittavat karhuun, on jetin olemassaoloa mahdotonta sulkea pois sataprosenttisesti. 

– Vaikka jetien olemassaolosta ei ole mitään todisteita, emme voi täisin varmasti todistaa, että niitä ei ole. Ihmiset rakastavat mysteerejä, Lindqvist toteaa diplomaattisesti. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.