Mainos

Hyvää ja kaunista – Mitä Microsoft lupasikaan ostaessaan Nokian matkapuhelimet vuonna 2013?

2:42

Suomen historian merkittävimmästä yrityskaupasta kuultiin 3. syyskuuta 2013, kun Nokia kertoi myyvänsä matkapuhelintoimintonsa yhdysvaltalaiselle ohjelmistojätti Microsoftille.

Kauppahinnaksi sovittiin 5,44 miljardia euroa. Samalla Nokian tuolloisen 32 000 työntekijän kerrottiin siirtyvän Microsoftin palvelukseen. Heistä vajaat 5 000 työskenteli Suomessa.

"Mikään ei muutu"

MTV Uutiset oli luonnollisesti paikalla kaupan julkistamistilaisuudessa, jossa vakuutettiin, että mikään ei muuttuisi. Microsoft lupasi pitää matkapuhelinten kehitystoiminnan Suomessa ja kertoi perustavansa tänne lisäksi merkittävän datakeskuksen.

Microsoft kertoi eilen irtisanovansa Suomessa 1350 työntekijää. Katso video:

2:06

Microsoftin toimitusjohtajan Steve Ballmer vakuutti, että työpaikat säilyisivät Suomessa omistajavaihdoksesta huolimatta.

– Meillä ei ole suunnitelmia siirtää tuotantoa muualle. Me haluamme, että tuotanto pysyy siellä, missä se nyt on, Ballmer sanoi tuoreeltaan. 

Myös Nokian hallituksen tuolloinen puheenjohtaja Risto Siilasmaa vakuutti, että Balmerin sanaan voi luottaa.

– Kyllä siihen voi luottaa, jos yhtiön pääjohtaja näin sanoo ja hän on asian näin varmasti miettinyt, Siilasmaa sanoi MTV uutisten haastattelussa. 

Elinkeinoministerin Olli Rehnin mukaan valtio auttaa Microsoftilta irtisanottavia. Katso video:

2:36

Datakeskuksesta kinaa

Microsoft lupasi investoida Suomeen ja merkittävin lupaus oli yli 200 miljoonan euron arvoinen datakeskus Pohjois-Suomeen.

Viimeksi heinäkuussa 2015 Suomen hallitus vaati Microsoftia toteuttamaan lupauksensa. Microsoftilla on Uudellamaalla datakeskus, jonka laajuus ei kuitenkaan valtionjohtoa miellytä.

Microsoftin Suomen tietoyhteiskuntasuhteiden johtaja Max Mickelsson sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa tuolloin, että aivan luvattuun 230 miljoonaan euroon ei Uudenmaan datakeskuksella oltu vielä päästy, mutta että luvatut asiat on lunastettu. 

Microsoftin työntekijöitä kuljetettiin eilen bussilasteittain Espoon Metro Areenalle kuulemaan irtisanomisista. Katso video.

0:32

Spekulaatiot Elopin roolista kiihtyivät

Kaupan julkistuksen jälkeen spekuloitiin ahkerasti myös sitä, oliko Nokian ja Microsoftin välinen yrityskauppa ollut suunnitteilla jo silloin, kun Stephen Elop asteli Nokian johtoon reilut kaksi vuotta aikaisemmin, syyskuussa 2010.

Siilasmaan mukaan näin ei ollut.

– Prosessi käynnistyi siitä, kun minä tapasin Ballmerin kongressissa Barcelonassa. Minä olen ollut hänen neuvottelukumppaninsa koko prosessin läpi. (Nokian) hallitus on kokoontunut prosessin aikana lähes 50 kertaa, tämä on ollut nimen omaan hallituksen ohjaama prosessi jo pelkästään siitä syystä, ettei tällaista intressikonfliktimielikuvaa pääsisi syntymään.

Nokian puhelimia aletaan valmistaa jälleen – Kiinassa. Katso video:

4:46

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.